To, že jste staří ještě neznamená, že patříte do starého železa. Zvlášť když jste patřili mezi elitní agenty tajných služeb a ti nerozumní mlaďoši se rozhodli, že vás zlikvidují.

Frank (Bruce Willis) je ten nejlepší z nejlepších. Operativec CIA. A je v důchodu. Jediné, co mu nyní naplňuje život, je avokádo, které chytlo první lístečky a telefonáty operátorce pojistné společností, jíž by chtěl sbalit. To vše se obrátí vzhůru nohama potí, co Frankovi vpadne do domu trojka ozbrojenců a on musí elegantně zabít, sebrat svou milovan

ou telefonistku (která jej v životě neviděla) a vydat se za starými parťáky zjistit co se vlastně děje. Další z adaptací comicsů se tentokrát vydala daleko od původního žánru, ale vůbec to nevadí. Filmový Red je totiž velmi povedenou akční komedií s vynikajícím hereckým obsazením a solidní režií, která se matadorům neplete do cesty a nechává je hrát. Z plakátové čtveřice je nejvíce upozaděn Morgan Freeman, jehož na rakovinu umírající agent se vlastně filmem jen mihne. Za to John Malkovich jako (po právu) paranoidní individuum se zálibou zabíjet je na plátně často a svou roli si zjevně užívá. Elegance Helen Mirrenové je velmi překvapující, kdo by zde čekal Královnu s těžkým kulometem na lafetě? Dalšími skvěle padnoucími střípky do skládanky jsou Karl Urban jako hlavní likvidátor CIA, který se v celé konspiraci snaží vyznat a nebo Brian Cox v roli ruského agenta (to jsou tu všichni) s nostalgickými vzpomínkami a lahví vodky v šuplíku.

Dá se říci, že každá část filmu funguje dobře, byť ne způsobem, který by vás vysloveně strhnul. Akční scény jsou dobré, byť možná až křečovitě nekrvavé – umírá se, ale ne s červenou. Humor je zde příjemný, chytrý a nenucený, takže nerve bránici, ale vyvolá ve vás pocit, že je to snad i lepší. A herecké výkony jsou odpovídající velkým jménům. Takže žádný film roku, ale pohodová, příjemná a atmosférická akční komedie, která snad nemůže nikoho zklamat. Tihle prostě do starého železa nepatří.

Originální název: Red
Info: USA, 2010, Akční, 111 min
Režie: Robert Schwentke
Scénář: Jon Hoeber, Erich Hoeber
Hrají: Bruce Willis, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker, Helen Mirren, John Malkovich, Karl Urban, Richard Dreyfuss, Julian McMahon, Brian Cox
Hodnocení: 4/5
Autor: Aleš Smutný