Skeptičtí Češi říkají, že biopotraviny nejsou o moc zdravější než konvenční, ale určitě jsou dražší. Možná právě tato pověst jim škodí.

Také jsme už takřka zapomněli, jak mají potraviny z ekologických surovin vypadat a chutnat, protože máme „jazyk“ zkažený produkty s konzervanty a umělým aroma, které mají mnohem výraznější chuť.

Naše chování potvrzují i statistiky. Průměrně za biopotraviny utratíme ročně pouze kolem 200 Kč. Jejich podíl na spotřebě všech potravin je kolem jednoho procenta.

Přitom ekologičtí farmáři nesmějí používat chemické prostředky ani jako hnojiva, ani jako ochranu rostlin. Musí zachovávat přísnější standardy pro péči o chovaná zvířata než konvenční zemědělci.

Vede maso a mléko

V České republice loni ekologicky hospodařilo 3 920 zemědělců na výměře téměř 483 000 hektarů, což představuje podíl 11,42 % z celkové výměry zemědělské půdy.

K nejčastěji zpracovávaným bioproduktům patří maso, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce a pekařské, cukrářské a další moučné produkty. Významný je i počet registrovaných výrobců biovína - 77.

Až si uvědomíme, že konzumací biopotravin svému zdraví rozhodně neuškodíme a víc si pochutnáme, byť za ně vydáme o něco víc, možná z našich supermarketů časem zmizí ty nejlevnější „náhražky“ potravin z dovozu, protože je nebude nikdo kupovat. Naopak biopotraviny už nebudou tak drahé, protože se stanou běžnou součástí našeho jídelníčku. A čeští ekologičtí farmáři nebudou muset své biovýrobky vyvážet.