Zatím se však nezdá, že bychom sázku vyhrávali. Pand velkých v přírodě stále ubývá a lidská snaha o jejich záchranu je spíš směšná než účinná.

Černobílí bůžci

Ve své zatvrzelosti jsme ovšem my lidé velkolepě důslední. Vykáceli jsme pandám bambusové lesy, tudíž nemají kde žít a co co žrát? Nevadí, jen ať se ty zbývající koukají hezky rychle množit, aby zaplnily aspoň naše rezervace a parky! Tam je jim přidělena role jakýchsi živých okrasných trpaslíků.

Zvlášť při péči, jíž se jim dostává v Číně. Tam se pandy staly jedním z národních symbolů: hned vedle Velké čínské zdi, rudých draků a montoven počítačů. Velké zemětřesení (7,9 stupně Richterovy stupnice) v roce 2008 v provincii S’čchuan připravilo o život 90 000 lidí a o střechu nad hlavou miliony dalších.

Poškodilo také pandí rezervaci. Zatímco lidé se namnoze museli postarat sami o sebe, pro stresované pandy vznikl zvláštní rehabilitační program „hýčkání, objímání, hraní a krmení lahůdkami“. Zařízení rezervace pak bylo obnoveno nákladem v přepočtu asi 400 milionů Kč.

Ani to však chlupaté hezouny neobměkčilo. Nemnoží se a nemnoží. Nepomáhají ani videoprodukce, na nichž se chovancům rezervací pouští „porno“ ze života pand ve volné přírodě. Ani výchova k rodičovství z DVD se neosvědčila.

Ošidí je maškary?

Cílem mimořádně nákladných hrátek ochránců přírody je odchovat mladé pandy, které by se daly vypustit do divočiny a obstály by v ní. Zatím se to nepodařilo. Dosud poslední pokus bylo vypuštění pandího samce Čian-Čiana (+5), jehož v lese zabily volně žijící pandy.

Chudák byl totiž zvyklý na lidi a se „svými“ nedokázal najít společnou řeč. Nyní se na výsadek do cizího světa chystá další v zajetí chovaná panda. Její ošetřovatelé přišli na groteskní nápad: aby si roční panďátko neuvyklo na lidskou péči a nemělo pak v lese potíže, starají se o něj výhradně ošetřovatelé převlečení za dospělé pandy!

Těžko se ovšem dá očekávat, že by nyní asi 10kilogramové pandí mládě nemělo čich a že by si maškary v umolousaných plyšových kostýmech spletlo se skutečnými soukmenovci. Pokud bude opravdu jednou „vyhozeno na mráz“, jak se plánuje, nejspíš v konkurenci s divokými pandami také neobstojí. Ale kdoví... Zkusme mu aspoň držet palce.

Prohlédněte si pandy a další zvířata ve vídeňské ZOO ve fotogalerii Aktuálně.cz: Co dělají zvířata v zimních měsících v zoo? Všechno možné

Krásný přírůstek mají v madridské ZOO - fotogalerie Aktuálně.cz: Pandí dvojčata z inkubátoru váží jako pytlík buráků