„Krásný večer!“ vítá obecenstvo holohlavý pán v saku. Lidé pískají a aplaudují. Muž stojí uprostřed oploceného ringu a uvádí na scénu dva kluky, kteří jsou připraveni na souboj.

V kraťasech, bez chráničů a helem. „To je Martin, váží dvacet kilo!“ burcuje moderátor dav, který pak ještě víc jásá, tleská a řve v okamžiku, kdy se hoch s výrazem tvrďáka přes síť klece radí s trenérem.

Průvodce show odchází a v kleci s kluky zůstává rozhodčí v černém oděvu. Oba účastníky následně postaví na metr proti sobě a poklekne. Pak ustoupí, rozpaží a souboj je odstartován.

Blonďatý klučina, jemuž byste klidně ještě mohli číst pohádku, neváhá a rozeběhne se proti soupeři, hlavou se mu zaklesne do břicha a oba padají na zem.

Tam se rvou jako zdivočelí psi. Asi po dvou minutách rozhodčí souboj ukončí, když blonďák nemá sílu pokračovat a drží se za obličej.

Ani soupeř se však nezvedá zcela bez šrámu: kulhá ke stěně klece. Podle pravidel vyhrává ten, kdo toho druhého dostane na lopatky a udrží ho na zemi.

Cirkus pro dospělé

Videa, která se objevila koncem loňského roku na Youtube, vyvolala diskuse ve Velké Británii i ve zbytku světa.

Medializaci také napomohla „malá“ nehoda, kdy jeden ze školou povinných zápasníků zůstal ležet, brečel a museli k němu být přivoláni záchranáři.

Tématu se věnoval hlavně Daily Mail. Přinesl rozhovory jak s rodiči, tak s trenéry dospěláckých bojových disciplín.

„Nechápu, jak můžou rodiče něco takového svým dětem dovolit!“ reagoval Paul Jackson, trenér kickboxu. „Tváří se to jako sportovní exhibice, ale připomíná to cirkus pro dospělé. Jenže tam děti nemají co dělat!“

Kdy rvačka a kdy bojové umění?

To, co odlišuje bojová umění od nějakého rvaní v zakouřeném klubu, je ucelený systém bojových technik. Jde o soustavu postupů nebo tradic, které učí, jak se chovat v boji s protivníkem podle předem stanovených pravidel. A kromě fyzické přípravy je také nezřídka nutná příprava duchovní. Zahrnuje různé meditace a dechová cvičení. Novinové titulky, které obsahují spojení slov dítě, bojovník, či zápas, vždy budí nevoli. To, že malí chlapci chodí na tréninky a pak spolu zápasí před publikem, ještě neznamená nic špatného. V rámci tělocvičny a sportovního klání s pravidly jde naopak o posílení fyzické kondice i ducha, jako je tomu u fotbalu a jiných sportů. Například tvrdý thajský box muay thai má u nás a jinde ve světě podobu sportu s jasnými pravidly. Také příznivci thajského boxu mají svou asociaci a účastní se turnajů. Hovoří se o tom, že v České republice tento sport zažívá vzestup, nezřídka ho vyhledávají manageři k odreagování.