Vyděšení diváci křičí úlekem. Joe Harris právě nastavuje svá záda kolegovi, který v rukou třímá meč dlouhý dobrých 70 cm.

Předtím ho nechal potěžkat jednomu z diváků v první řadě, aby potvrdil, že je opravdu z oceli…

Zbraň vjede do Harrisova trupu v místě ledvin a za chvilku z břicha trčí její špička. Rány jsou viditelné, ale když asistent meč vytáhne, nezůstane na těle ani kapka krve a kůže se rychle zacelí.

Obecenstvo šílí a ostatní varieté v celé zemi přicházejí o publikum – všichni chtějí vidět jen zázračného Joea!

Především proto ho konkurence vyzývá, aby podstoupil lékařskou prohlídku a odborníci jeho zázračný kousek potvrdili, či vyvrátili. Fakír však k tomuto tématu zatím jen záhadně mlčí…

Nesmrtelný Holanďan

Už tu byl jeden muž, který dokázal něco podobného. Podrobil se zkoumání vědců a ti nad ním jen nechápavě vrtěli hlavami.

Jmenoval se Mirin Dajo, původem byl Holanďan a v polovině minulého století si nechával propíchnout trup v uměleckých klubech ve švýcarských městech Basilej a Curych.

Na žádost svého mecenáše z divadla Corso se nechal vyšetřit chirurgy. S kordem v těle dokonce podstoupil rentgenové vyšetření a snímek ukázal dvakrát probodnutou pobřišnici, žaludek, střevo a játra.

V normálním případě by mu už nebylo pomoci. Když však Mirinu Dajovi po 20 minutách vytáhli zbraň z těla, nekrvácel a orgány byly v momentě opět neporušené.

Badatelé si tento úkaz dokázali vysvětlit jen pojmem nazývaným seberegulace. „To znamená, že dotyčný dokáže ovládat sebe sama a naprosto potlačit jakoukoli bolest,“ objasňuje americký vědec Elmer Green.

Takovou dovedností prý disponují i takzvaní mistři pěti ohňů - asketové, kteří vydrží sedět v hluboké meditaci celý den ve slunečním žáru uprostřed čtyř velkých zapálených ohňů bez újmy na zdraví.

Dostaňte se do transu!

Jak je to ale možné? „V silném stresu se při nadměrné námaze - a obzvlášť za změněných stavů vědomí či v transu - uvolňuje velké množství endorfinů, které utišují podobně jako morfium.

Vyvolávají maximální euforii a ta dokáže přebít i nejnepříjemnější pocity,“ uzavírá Elmer Green.

Tajemství sebezraňujících se lidí tkví pravděpodobně v umění setrvávat v krajní koncentraci na vlastní uvolnění. Je možné, že máme tuto schopnost všichni a jen nevíme, jak ji využít?

Čtěte také: