„Neustále se snažit vydržet není správné. Bezohlednost vůči sobě vytváří nové potíže. Lidé však zpravidla začnou hledat pomoc, až když jsou na pokraji vyčerpání,“ říká Marcela Porubová, která vytvořila metodu terapie uvědoměním propojením několika účinných léčebných postupů.

„Když jsem se začala zbavovat svých těžkostí, nadchlo mě to natolik, že jsem se rozhodla pomáhat podobně i druhým. Pokud si uvědomíme, proč se nám něco děje, je už jen krůček k tomu, aby se to změnilo,“ usmívá se terapeutka.

Ani tzv. osudové rány podle ní nejsou většinou předurčené: vznikají v důsledku citové bolesti, zpravidla z dětství. „Ze strany rodičů potřebujeme cítit bezpodmínečnou lásku, zájem a bezpečí.

Pokud tyto potřeby nejsou naplňovány, uvěříme, že si nic lepšího nezasloužíme, že jsme vlastně špatní a psychický blok je na světě,“ varuje Marcela Porubová.

Získané negativní programy nás ovlivňují na všech úrovních: v myšlení (jako nepravdivá přesvědčení, např. že jsem k ničemu), v oblasti emocí (jako zoufalství, nenávist atd.) i v rovině fyzické (tělesné potíže).

Odpusťte všem (i sobě)

Základem terapie uvědoměním je přijetí prožitých bolestí. Boj či vytěsňování nic nevyřeší, naopak se vše ještě umocňuje. Základní krok je pochopení toho, co se stalo, a opravdové odpuštění - situaci, původci traumatu, sobě…

„Ten, kdo je k sobě upřímný a chce život změnit k lepšímu, nejen že se během sezení zbaví svých nesnází, ale také se naučí, jak si udržet pozitivní přístup a získá návod na zdolání dalších možných problémů,“ tvrdí Marcela Porubová.

A jak sezení probíhá? „Nejvíc negativních programů nám předali rodiče, proto nejprve probíráme je. Klient si například vzpomene, jak ho matka neustále podceňovala a přitom na něj kladla přehnané nároky.

Když její očekávání nesplnil, slýchal od ní, že za nic nestojí, což ho zraňovalo,“ vysvětluje terapeutka. Ať se dotyčný pak snažil sebevíc, úspěch se nedostavil.

Problém rozpustíme

„Jakmile tedy společně daný negativní program najdeme, pojmenujeme ho. To však nestačí. Blok je třeba rozpustit v celém jeho rozsahu: uznáním jeho existence.

To se děje opakováním určitých vět, třeba Přiznávám si, že mám zlost na matku. Během tohoto procesu se postupně uvolní problém na všech úrovních, přichází úleva a s ní tolik potřebné pochopení – uvědomění.

Člověk vidí situaci v pravém světle a v této fázi je už obvykle schopen odpustit: původci to, že v něm daný program ‚zasadil‘, sobě, že dopustil, aby v něm rostl a ubližoval mu. Nepotřebuje si už dokazovat, že daná osoba neměla pravdu.

„Pomocí této metody se lze zbavit zásadních bloků, ať se týkají zdraví, vztahů, traumat jako například úmrtí někoho blízkého, úraz…

A výsledek stojí za to: získáte zpět životní energii, která vás otevře lásce, sebedůvěře, odvaze i nadšení začít jinak. A to vše se hned začne odrážet ve vašem životě,“ uzavírá Marcela Porubová.