Přípravy na Letní shakespearovské slavnosti vrcholí, celý červen už se bude zkoušet na otevřené scéně, v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu, letošní premiéra Sen noci svatojánské, jež 25. června slavnostně zahájí letošní program.

Festival, jehož vznik inicioval Václav Havel, za dobu jeho trvání přinesl celou řadu skvělých zpracování divadelních her alžbětinského dramatika (např. Romeo a Julie s Terezou Brodskou a Radkem Holubem, Macbeth s Taťjanou Medveckou a Michalem Dlouhým, Král Lear s Janem Třískou, Večer tříkrálový s Lindou Rybovou a Jiřím Langmajerem a další). Všechno začalo už v roce 1990. Od roku 1998 se Letní shakespearovské slavnosti pořádají pravidelně a již 14 let je generálním partnerem skupina PPF.

Letošní premiérový Sen noci svatojánské vzniká pod taktovkou režisérského tandemu SKUTR (Lukáš Trpišovský & Martin Kukučka), který do hlavních rolí obsadil Davida Prachaře, Hanu Vagnerovou, Martina Písaříka, Vandu Hybnerovou a další. Těšit se můžeme na netradiční pojetí této dnes již klasické komedie. Jak vznikl nápad na dvojrole Thesea a Oberona a Hippolity a Titanie, popisují: „Vlastně velmi pragmaticky. Sen nemá ústředního hrdinu. Tím je tato hra vlastně trochu atypická. Má tři skupiny postav. Proto jsme se ke komornějšímu počtu v obsazení dostali zdvojením rolí Egeus-Puk, Theseus – Oberon a Hippolita – Titanie. Ony totiž tyto postavy mají zajímavou paralelu mezi sebou. Jsou sobě navzájem protipólem. To, co v sobě v Bouři spojuje Prospero, je ve Snu rozděleno mezi Thesea a Oberona. Zároveň ve vztahu Titánie a Oberona vidíme budoucí vztah Hippolity a Thesea. U Egea a Puka je to zas podobnost v nevíře v lásku a lidi. Každý ji ale řeší po svém.“

Do Prahy zavítají Dvaja páni z Verony ve dvojjazyčné verzi (v hlavních rolích Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ondřej Kovaľ, Milo Kráľ) a ostravští herci s představením Marná lásky snaha. Těšit se můžete i na reprízy oblíbených her: Richard III., Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky Windsorské.
Letní shakespearovské slavnosti potrvají do 7. září na otevřených scénách v Praze (v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí 13), v Brně (hrad Špilberk), v Ostravě (Slezskoostravský hrad), ve Zvolenu (Zvolenský zámok) a v Bratislavě (Bratislavský hrad).

Více informací naleznete na www.shakespeare.cz, vstupenky zakoupíte prostřednictvím předprodejní sítě Ticketportal.
Generálním partnerem Letních shakespearovských slavností je skupina PPF.