Foto: www.svatomartinskkéhody.cz

Letos se uskuteční už po sedmé a bude mít magický nádech díky kombinaci téměř samých jedniček v den konání - 11. 11. 2011 v 11 hodin.

Zatímco v roce 2005 neslo u nás označení po svatém patronovi 125 000 lahví, letos se předpokládá, že padne dvoumilionová hranice prodaných kusů.

Aby mohla mít první vína značku Svatomartinské, přihlašují je vinaři na Vinařskému fondu, který je prostřednictvím degustátorské komise schvaluje.

Důležité parametry

Vybrané vzorky musejí mít svěží, ovocitou chuť a zákonem dané standardní senzorické parametry. Pak se teprve láhve opatřují zvláštními kapslemi a etiketou s logem.

Svatomartinská vína tedy nemůžou být dodávána do obchodů či vinoték jinak než v lahvích.

Jen pár týdnů po sklizni tak vznikají vína z odrůd, které dozrávají dříve: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

„Letošní klimatické podmínky byly pro vinnou révu na jižní Moravě velice příznivé, po dvou letech neúrody jsou hrozny velmi kvalitní - většinou v přívlastkové kvalitě, dosahují výnosnosti přes šest tun na hektar a jejich cena je nižší než loni,“ tvrdí Martin Půček, tajemník Svazu vinařů České republiky.

„Ročník 2011 má potenciál stát se ročníkem, na který se bude dlouho vzpomínat.“ Bílá vína z letošní sklizně jsou výrazně aromatická a červená zase sametová, protože nemají příliš kyseliny.

Po Svatomartinském vínu je rok od roku větší poptávka, dokonce o něj projevují zájem i potravinářské obchodní řetězce.

A také už bývá pravidelně spojováno s českou gastronomií. Restaurace nejen v Praze a Brně, ale především v tradičních jihomoravských regionech nabízejí v polovině listopadu hody, při nichž nechybí pečená husa i další jídla, jež se snoubí právě s prvními víny.

Čtěte také: