„Všechno, co se narodilo, musí jednou umřít,“ říkávaly naše moudré babičky a šly bacit králíka nebo zaříznout husu. Pokud se zrodil i svět, v němž žijeme, čeká ho také neodvratná zkáza. Doufejme že ještě za dlouho. Byly však doby, kdy se zdálo, že konec světa je doslova na spadnutí.

Poprvé k němu mělo dojít již pouhých devět let po nanebevzetí Ježíše Krista, tedy kolem roku 42 n. l. Podle biblické Apokalypsy (Zjevení sv. Jana) se čekalo, že se Kristus vrátí na Zemi a nastane soudný den. Nenastal.

Podobně se mýlil prorok Montanus, který toto varování spojil s rokem 156. K ničemu mimořádnému nedošlo dokonce ani roku 666, v roce Šelmy - Antikrista, jemuž se připisuje právě toto číslo. Že by se do výpočtu vloudila chybička?

Lidé odcházeli do polí

Koncem prvního tisíciletí, tedy 1 000 let od narození Krista, byli lidé o svých posledních dnech naprosto přesvědčení. Opět vycházeli z Apokalypsy, podle níž kolem roku 1000 sestoupí z nebes Syn Boží, aby soudil dobré i zlé. Každý chtěl před něj předstoupit již očištěný, a tak roku 998 zavládla všeobecná nálada přiznávání hříchů, pokání, lítosti a odpouštění.

Dlužníci vraceli dluhy a věřitelé je šlechetně odmítali přijmout. Zločinci (kapesními zloději počínaje a vrahy konče) žádali o spravedlivé tresty, aby tak byly jejich zlé skutky včas zahlazeny. V rámci všeobecného odpouštění však byli vzápětí propouštěni na svobodu. Rozdílení almužen bylo pro boháče tak obtížné, že na žebráky doslova pořádali hony, aby je mohli obdarovat.

V roce 999 lidé začali opouštět domovy a odcházeli do polí, která toho roku už nikdo neosel. O tom, že nastane konec světa, byl přesvědčený i tehdejší papež Silvestr II. Když 31. prosince 999 dosloužil půlnoční mši, čekal spolu s věřícími na zvuk archandělských trub. Marně.

Komety, mor a husité

Za další datum záhuby se považoval rok 1033, kdy uběhlo 1 000 let od ukřižování a nanebevstoupení Krista, po nichž měl nastat den Posledního soudu. A zase nic. Zato v letech 1335-1350 došlo k tak děsivé epidemii moru, příznačně zvaného černá smrt, že se konec světa znovu čekal co nevidět. Nejpozději do 10 let.

Do dlouhé řady těch, kteří byli o blížící se zkáze neodvratně přesvědčeni, se stihl kolem roku 1400 zařadit i náš Mistr Jan Hus. Podle posledních výzkumů ho vedlo k jeho radikálnímu postoji právě toto očekávání. Měl k tomu důvody. Spolu se svými stoupenci považoval za rozhodující znamení spálení spisů Johna Wycliffa v roce 1410, v čemž spatřoval jasný zásah Antikrista.

Navíc se podle tzv. Sibyliných proroctví měla 1400 let po narození Mesiáše objevit kometa, obvyklý posel blížící se katastrofy. K té sice v podobě husitských válek opravdu došlo, konec světa však ani tentokrát neznamenala.

Vedle jak ta jedle

Následující, racionálnější, století masovým hysteriím už tak nesvědčila, přesto se v roce 1872 za jasné znamení konce světa považovala prusko-francouzská válka.

O necelých 30 let později, roku 1910, měla předpověď dokonce vědecký základ. Podle tehdejších odborníků hrozila celé planetě Zemi otrava údajně jedovatým plynným ohonem Halleyovy komety. I tentokrát vše naštěstí dobře dopadlo a mohli přijít další – díkybohu opět neúspěšní - věštci katastrof.

A tak na rok 1987 předpověděl konec světa Šoko Asahara, vůdce japonské sekty Óm Šinri Kjó. V roce 1995 se rozsáhlých katastrof obávali Číňané. Na tento rok totiž podle čínského kalendáře připadl 8. přestupný měsíc (15. 9.-23. 10.), nejnešťastnější období, jaké vůbec může v Číně nastat.

Ve zdraví jsme dále přežili konec světa podle aztéckého kalendáře v roce 1999 i 11. srpen 1999. Tehdy astrologové varovali před nebezpečnou konstelací planet uspořádaných do čtverce. Mnozí se obávali zlomového data roku 2000 a 5. května 2000 pro změnu hrozilo Zemi nebezpečí od planet seřazených do jedné linie. Naštěstí opět jen v astrologických předpovědích.

To však neznamená, že nás může vesmír nechat v klidu. Jestliže se na nás skutečně valí nějaké nebezpečí, potom by to mohlo být těsné přiblížení nějakého velkého kosmického tělesa nebo jeho střet přímo se Zemí. Možná něco podobného měli na mysli Mayové, když vypočítali datum konce světa na 21. 12. 2012. Snad se tato předpověď bude také mýlit…