Jedno z hlavních zdravotních středisek dr. Burčáka je Znojmo, kde se s ním na konci září můžete seznámit v řadě podob. Proč píšu o burčáku, že je doktor? Protože jeho léčebné účinky jsou stejně fantastické jako dobře prokázané.

„Burčák posiluje imunitu, dodává tělu vzácné vitaminy – zejména řady B – zlepšuje kůži, vlasy, nehty, pročišťuje ledviny, upravuje krevní tlak, zahání deprese…, no prostě je to všehoj,“ říká (skutečný) lékař MUDr. Jaroslav Fajtl (59) z Brna, který se bublavou pochoutkou léta zabývá a podle nějž burčák určitě pil i slavný místní poustevník-léčitel Daníž.

„Musím jen upozornit, že tady víc než kde jinde záleží na dávkování! Stačí málo a léčebný účinek se zvrhne v kocovinu. Proto pijte burčák nejen s přáteli, nýbrž i s rozumem.“

Burčákové lázně

Nejlepší příležitost k tomu budete mít při burčákovém festivalu, který se letos ve Znojmě koná poslední zářijový víkend. Burčáková sezona je pohyblivá a stejně tak se mění nabídka hnědavých moků z jednotlivých odrůd vína, proto je dobré sledovat webové stránky provozovatelů vinařské turistiky (www.albergo.cz a www.znovin.cz).

„Máme klienty, kteří na burčák vyrážejí i několikrát v průběhu podzimu,“ dozvídáme se ve Znojmě. „Začnou u tradičních raných odrůd, třeba Moravského muškátu, a postupem doby se prochutnají až k vzácnému burčáku z Ryzlinku rýnského. Zvláštností jsou burčáky z modrého hroznu, tradiční labužníci jim však moc nehoví.“

Pryč jsou časy c. a k. monarchie, kdy v oblasti mezi Znojmem a Vídní vzkvétaly burčákové lázně. Už před víc než 100 lety nabízely atrakce, jež my dnes znovu objevujeme: například zábaly z drcených hroznových jadérek nebo burčákové koupele.

Odvážné tělnaté matróny zde dokonce podstupovaly svérázné odtučňovací kúry: pily burčák a k tomu celé dny tančily s místními chasníky za zvuků tradičního šramlu.

Výlet do země zasněné

To se dnes (zatím?) neděje, na výběr je však řada novodobých atrakcí. Burčák je totiž třeba pít v pohybu, ne s ním zalézt někam do sklepa!

Znojemsko k tomu skýtá bezpočet příležitostí. Tekuté slunce můžete ochutnávat na stáncích, jež jsou zřízeny přímo na vinicích, nebo si ho vzít s sebou do láhve (nejlépe plastové; pravidelně jí ovšem uvolňujte uzávěr, protože víno pracuje a vytváří CO2).

Procházkou snů je několikakilometrová „túra“ z bájné vinice Šobes, kde révu pěstovali už staří Římané, na legendami ověnčený tajemný Nový hrádek. Ocitnete se na nejkrásnějších místech Národního parku Podyjí, přírodního klenotu, kde se díky bujné vegetaci a nádherným meandrům řeky Dyje budete cítit téměř jako v povodí Amazonky.

Dnes je módní provozovat na vinicích nordic walking, tedy chůzi s holemi. Má to něco do sebe, zejména pro návraty z ochutnávkových túr.

Pohybu si užijete i při výletech za dalšími zajímavostmi oblasti: nevynechejte kostel ve Hnanicích s jeho zázračnou studánkou, prastaré kultovní místo Svatý kámen na hranicích s Rakouskem, Moravský sklípek s unikátní vinicí starých odrůd (zkuste ochutnat Kamenorůžák a Modrý Janek), slavný monumentální Loucký klášter (tam vás čeká vinotéka se zhruba milionem lahví – není možné si mezi nimi nevybrat!) či třeba pěchotní srub Zahrada z roku 1938 v Šatově.

Také je ovšem možné vyrazit o kousek dál, na zámky ve Vranově nad Dyjí a hrady Bítov či Cornštejn: k nim se dostanete parníčkem po hladině Vranovské přehrady. Nebo se můžete jen tak toulat nádhernou podzimní přírodou Podyjí, uprostřed vinic se sládnoucími hrozny, po březích chladné a temné řeky.