„Za vším stojí Čech, pan Karel Nejedlý. Původně se zabýval nejrůznějšími formami terapií a asi nejvíce se přikláněl k regresní (příčiny psychických a psychosomatických potíží nachází v minulosti dané osoby - pozn. red.).

Několikrát navštívil Indii a postupně vyvinul tuto metodu,“ říká o svém učiteli Ing. Jiří Štěpánek.

Rychlá a účinná změna skutečnosti (tak zní celý název RUŠ) má u nás už tisíce stoupenců. Proč je tak populární?

„Protože pocítíte okamžitou změnu k lepšímu,“ svěřuje se Jiří Štěpánek a nechává nás nahlédnout do jejího průběhu:

„Člověk za mnou dorazí s nějakým trápením, ať už fyzickým, či psychickým. Formou rozhovoru pak pod mým vedením přijde na takzvané negace, které si v sobě vytvořil.“

A právě o tyto silné záporné emoce jde. Většina našich problémů totiž prý vzniká někde v minulosti, v některém ze základních vztahů – s rodiči, sourozenci, kamarády…

V momentě, kdy začneme něco hodnotit a věci najednou vidíme černé nebo bílé.

Pozor na vsugerované iluze!

„V současném dospělém životě například nemůžete vycházet se svým nadřízeným. Dialogem se dostaneme k tomu, že je to proto, že se jedná o ženu, která vám silně připomíná vaši matku.

O té si myslíte, že vás nikdy nepovažovala za dost schopného. A jsme u jádra problému,“ uvádí příklad Jiří Štěpánek.

Nemusí být totiž vůbec pravda, že o vás vaše zploditelka smýšlela jako o málo úspěšném.

„Člověk si to často vsugeruje na základě jedné jediné věty, která vůbec nebyla myšlena vážně. Tak si vytvoříte negativní iluzi, v níž jste pak celý život sevřeni,“ varuje Jiří Štěpánek.

To bude poslední cigareta

Jakmile si jeho klient uvědomí jádro svého trápení, nechá ho to pořádně zpracovat a pak spolu pocity vyčistí – tak, aby v něm daná záležitost už nevzbuzovala žádné špatné pocity.

„Někdy je hotovo za dvacet minut, jindy to trvá tři hodiny, někdy je dokonce třeba, aby dotyčný přišel několikrát. Výsledek ovšem je, že příčinu odstraníme už navždy a nevratně.

Když se postupně pustíme do všeho, co vás trápí, můžete se znovu stát tím bezstarostným nepopsaným papírem, jakým jste byl při narození,“ uzavírá Jiří Štěpánek a dodává, že zbavit se stejnou formou zlozvyku kouření či třeba atopického ekzému rovněž není k zahození.

Nebo se můžete sami stát terapeutem a všechny své problémy si pěkně zRUŠit sami…

Čtěte také: