Diskutujte: Kam unikáte, když máte pocit, že vám předvánoční šílenství šlape na paty?

Také by vás mohlo zajímat: Vánoční trhy. 3 nejhezčí v zahraničí, kam se vyplatí jet! nebo Vypravte se na nákupy…po Evropě!

Jedna věc je v případě výletu do předvánoční Paříže nezbytně nutná: Dopřeje si dostatek času k pozorování života na ulicích a náměstích, v kavárnách a na tržnicích. Paříž je jeviště, na němž jsou dějiny kulisami a divadlo života nepřetržitým představením.

Už Frederyk Chopin před více než sto padesáti lety řekl větu, která platí dodnes: „Paříž je všechno, co chceš!“

Zdejší velkolepé bulváry i klikaté uličky, monumentální historické stavby a zanedbané zadní trakty ošuntělých domů, mondénní obchody i bleší trhy, prvotřídní restaurace, malá bistra i osobité hospody, moderní čtvrti i umouněná předměstí, honosné operní scény i zakouřené sklepní kluby, zkrátka lesk a bída metropole Francie si určitě najde cestu k vašemu srdci. Ať hledáte cokoli, najdete to tady.

Místa, která si v Paříži rozhodně nenechte ujít:

Eiffelovka

Nejznámnějším monumentem Paříže vůbec je 324 metrů vysoká Eiffelova věž, navržená architektem Gustavem Eiffelem na počest 100. výročí Velké francouzské revoluce a Světové výstavy v roce 1889. Výhled na Paříž shora je úchvatný a nenechte si ho ujít. Nahoru se dostanete výtahem. Pokud nechcete stát nekonečnou frontu, nevzdávejte se a vystoupejte do druhého patra pěšky po schodech.

Montmartre

Pitoreskní uličky bývalé čtvrti bohémů a umělců s hospůdkami, větrnými mlýny a starou vinicí a bílá bazilika Sacré Coeur na kopci nad Paříží vás dostane do kolen. Od Sacré Coeur je nádherný výhled na Paříž. Vydejte se sem kdykoli, ve dne i v noci se tady potkáte s muzikanty a spoustou mladých lidí, sedících na schodech a pozorujících světla pulsujícího města pod sebou.

Muzeum Louvre

Bývalý královský zámek je největším muzeem na světě. Nachází se zde nejznámější díla světa, například Da Vinciho Mona Lisa.
Pokud máte málo času, podívejte se na palác alespoň zvenčí. Průhled přes skleněnou pyramidu je okouzlující!

Katedrála Notre Dame

800 let starou gotickou katedrálu nepřehlédnete, protože stojí uprostřed Seiny na ostrově Il de la Cité. Byla svědkem mnoha historických událostí, domovem Quasimoda a je prostě neodolatelně půvabná! Mrkněte na staré chrliče a chvíli poseďte v parku vedle. Ucítíte tu sílu!

Centre Georgie Pompidou

Galerie moderního umění je budova, která má rovným dílem své příznivce i odpůrce. Všichni bez rozdílu se ale shodují, že stojí za to ji vidět a udělat si vlastní názor. Právě se zde vystavují díla slavného Edvarda Mucha.
Jen pár kroků odtud je nákupní centrum Forum des Halles s butiky i designovanými obchody.

Jídlo a pití v Paříži

Paříž je také poutním místem gurmánů a může se pochlubit řadou renomovaných tříhvězdičkových podniků, zčásti obestřenými legendárními pověstmi, do kterých chodili nejslavnější umělci, ale jsou tu také nesčetné malé restaurace. I v těch se nabízí prvotřídní kuchyně. Najděte si tu svou!

Náš tip, jak nečekat v restauraci: Kdo chce dostat místo bez předchozí rezervace – ta je bezpodmínečně nutná v exkluzivních restauracích a doporučuje se i v ostatních restauracích – měl by přijít před 20. hodinou. Francouzi chodí do restaurace až kolem 21. hodiny, především v pracovní dny. Po jídle si host nechá nejprve přesně vrátit peníze nazpět. Teprve když z podniku odchází, zanechá na stole spropitné.

Víc už toho v Paříži asi nestihnete.
Ale kdo jednou okusil, ten se zaháčkoval navždycky. Do Paříže je možné se vracet celý život a pokaždé objevit nové město. Takže bonsoir mademoiselle Paris!

Tip na cestu:
Jeďte autobusem, ušetříte! Například linka Eurolines vás večer naloží v Praze a ráno jste v Paříži. Navíc teď dostanete za cenu jedné jízdenky hned jízdenky pro vás obě! A nikdo nebude kontrolovat váhu vašich zavazadel. To stojí za úvahu, ne?