Na internetu je k dispozici mnoho programů, které vám z vašich fotek koláž vytvoří. Nás nadchnul FOTOR, ve kterém vás výrobou prázdninového pohledu provedeme krok za krokem. Celý postup nebude trvat déle než zhruba 10 minut a je velmi snadný.

Co budete potřebovat:

  • připojení k internetu
  • několik fotek v PC
  • touhu tvořit (nebojte, ruce si nezamažete :-))

Postup výroby vlastního pohledu

1. Začátek

Otevřete si stránku www.fotor.com a klikněte na Photo Collage - Get Started Now

2. Nahrání vlastních fotek

Takhle vypadá úvodní stránka koláží. Jsou tady ilustrační obrázky krásných dam, kterých se ale brzy zbavíme a nahradíme je vlastními. Vpravo nahoře klikněte na Add Photos a zvolte Computer. Poté své fotky vyberte a nahrajte je.

Náš TIP: Koláže vypadají nejlépe z 5-10 fotografií. Fotor pracuje minimálně se dvěma a maximálně pak s dvanácti obrázky.

3. Vložení snímků do koláže

Odstraňte ilustrační snímky (stačí na ně najet kurzorem a křížkem je zavřít). Do koláže si myší posuňte svoje fotografie jednu po druhé.

4. Zvolení vzhledu koláže a rozmístění fotek

Vlevo nahoře si vyberte, s jakým počtem snímků chcete pracovat, a pak zvolte, jaké rozmístění se vám líbí nejvíc. Zbývající obrázky pak do prázdných polí umístěte kurzorem.

5. Úprava obrázků

Program umožňuje velmi jednoduchým zůsobem jednotlivé fotky v koláži upravovat. Když se na danou fotografii postavíte kurzorem, zobrazí se vám nástrojová lišta. Fotku můžete přibližovat, posouvat i otáčet. K dispozici máte i několik filtrů (Quick effect). Ty dodají zajímavou atmosféru i výrazné barvy. Lištou vlevo dole máte také možnost vytvořit si kulaté rohy obrázků v koláži (Corner Rounding).

6. Výběr rámečku

Zde už vidíte pohled i s barevnými filtry a kulatými rohy, nyní se zaměříme na výběr rámečku. Je to snadné. Vlevo dole klikněte na Add Border a vyberte si rámeček, který vám sedne. Nebojte se zkoušet a porovnávat.

7. Vložení textu

Klikněte na ikonu tužky v levém hodním rohu a zvolte APPLY. V levé nabídkové liště vyberte T - text. Nyní se vám nabízí mnoho druhů klasického i originálního písma, takže stačí jen vybrat si (pozor, některé fonty neznají háčky, takže raději volte mezi těmi, které to dovedou). Pro samotné vytvoření nápisu klikněte na Insert text a textové okénko se vám zobrazí přímo na vaší koláži. Přímo tady pak můžete text zvětšovat, naklánět atd. Pohrát si můžete také s barvou. Křížkem případně text smažete.

8. Zábavné ikonky - klip art

Aby bylo vaše dílo náležitě veselé a hravé, můžete je vylepšit nějakým obrázkem z bohaté palety. V levé nabídkové liště otevřete symbol zvonečku (hned na T - text) a rozbalí se vám tematické celky ikonek. My použili srdce z kategorie Heart. Poklikem na ikonku se vám zobrazí přímo v koláži a vy s ní můžete, stejně jako s textem, pracovat. Upravovat lze její pozici, velikost, náklon i barvu. My do pohledu vložili pouze jednu, ale vy se klidně odvažte.

9. Uložení hotového pohledu

Můžete se radovat, protože vaše dílo je u konce (pokud tedy nechcete ještě něco dalšího vylepšit). V nástrojové liště vlevo klikněte na nejspodnější symbol, je to šipka (pod T) - Save & Share. Vyberte Save as a zvolte si ev. příponu JPG a velikost (tu největší). Poté své dílko uložte do složky v PC.

Nyní můžete pohled rozeslat jako přílohu e-mailu, postovat na Facebooku nebo si ho třeba i vytisknout a zalaminovat.

A takhle vypadá náš hotový výrobek...