Zločinci jednoduššího ražení jsou fascinováni žlutým kovem. To platí od nepaměti a je to vlastně logické. Nezřídka takoví lidé museli prchat před zákonem a zůstaly jim jen věci, jež měli na sobě: prsteny, náramky, kříže – vše z cenného kovu.

Muži se zlatými pistolemi

Ani mexičtí mafiáni nejsou jiní. Nadevše jim však lahodí smrtící nástroje vyvedené ve zlatě. Dokazuje to i výsledek razie v tajném sídle Valencia Gangu v mexickém městě Guadalajara. Gang patří do velkého drogového kartelu, jméno má po svém šéfovi Oscaru Nava Valenciovi.

Luxusní vila kromě hromady bankovek, luxusního cadillacu, spousty hodinek Rolex či Cartier a podobně skrývala také několik desítek pistolí, samopalů a pušek zářících žlutým kovem a diamanty. Vrcholem byly dlouhý válcovitý tlumič na samopal z masivního zlata a zlatý granátomet!

Coronel zvaný král krystalu (krystal je slangové označení drogy metamfetamin) byl pohřben v pozlacené rakvi. Jeho tělo přitom pokrývaly zlaté šperky, mince a další cennosti, jež mu na poslední cestu dali jeho druhové!Hrob připomínající Tutanchamónovu hrobku teď ve dne v noci střeží Coronelovi lidé, aby ji někdo z konkurenčního gangu nevykradl.

Policisté se loupeže obávali rovněž v případě zlatých zbraní z Valenciovy vily, proto je odvezli do México City. Jenže co tam s nimi? Předměty, jejichž cena se odhaduje v přepočtu na 50 milionů Kč, nelze jen tak jednoduše prodat a peníze dát třeba na boj proti narkogangům. Ani nápad přidat je do slavného Antropologického muzea neprošel.

Zbraně jsou proto zatím uloženy v Muzeu Sergio Vega velebil svého bossa, tak ho konkurent nechal zastřelit drogových pašeráků v mexické metropoli. To je zařízení, kde se policisté učí bojovat s narkomafiány; je tu mimo jiné i replika jejich tajného tábora v pralese včetně figurín bojovníků v životní velikosti a se zbraněmi v rukou. Pravda – jen těmi obyčejnými…