Allenova tvorba se od snímku Match Point stále vrací ke zkoumání etiky světa, kde milostné emoce sílí a odeznívají v časově ohraničených vlnách a jejich zakoušitelům nezbývá,než v těchto vlnách plavat, či se v nich utápět. Spíše než přeceňovaná amoralita Match Point je vrcholnou ukázkou tohoto hérakleitovského pojetí lásky komedie Vicky Christina Barcelona, která z Allenových nových filmů dosud s největší lehkostí a nadhledem předvádí proud vzplanutí, vztahů a rozchodů plynoucích bez sebemenšího celkového plánu a řízených pouze náhodou. Z Match Pointu je silně cítit snaha co nejdemonstrativněji předvést toto objevené téma, což z děje snímku dělá jen zdařilou ilustraci ústřední a poměrně jednoduché teze. Ve Vicky Christině Barceloně se naproti tomu tento posmutnělý, do pomíjivosti okamžiků vymezovaných střídáním touhy a lítosti zcela ponořený pohled na svět podává jako samozřejmost, ze které lze těžit uvolňující, i když zatrpklý humor.

Poznáš muže svých snů je snímek, který do režisérovy bohaté filmografie nepřináší nové prvky, ale naopak usazuje a nově stvrzuje to, co bylo v předchozích dílech objeveno. Jde o další komediální mozaiku milostných váhání několika volně propojených postav. Vyzněním stojí někde mezi tezovitostí Match Pointu a sebejistým nadhledem Vicky Christiny Barcelony. Oproti oběma filmům ale tentokrát sledujeme postavy, s většinou z nichž lze bez větších výhrad sympatizovat.

Právě díky tomu se filmu daří plynule přecházet mezi ironickou komedií a vážným dramatem. Vůbec nejsilněji ale působí momenty, kdy se obě polohy potkávají v rámci jedné scény (rodinná hádka, do které vtrhne matka s postřehy získanými od kartářky). Zvláštně podvojný je i závěr filmu. Na jednu stranu má děj otevřený konec, který nenásilně zdůrazňuje nemožnost uspokojivého finále neustále se přelévajících citů. Úplný závěr doprovázený nadbytečným komentářem vypravěče naproti tomu nechává otevřeně zaznít další jednoduchou tezi, kterou jako by dílo mělo jen ilustrovat.

  • originální název: You Will a Tall Dark Stranger
  • info: USA, Španělsko, 2010, Komedie, 98 min
  • režie: Woody Allen
  • hrají:Josh Brolin, Naomi Watts, Anthony Hopkins, Antonio Banderas
  • autor: Antonín Tesař