Paříž: Říká se o ní, že je městem zamilovaných. To je ale hodně zjednodušené... Vyjeďte si do „bílého města“, zastavte se na chvíli a vdechněte tu uvolněnou pařížskou atmosféru. Rázem z vás bude umělec a požitkář.

Nejen Louvre a Eiffelovka

Paříž není jen muzeum Louvre skrývající obraz s neuchopitelným úsměvem Mony Lisy nebo slavná Eiffelovka, na kterou je téměř hříchem nejít…jsou to také úzké ulice, příjemní, společenští a usměvaví lidé, umělecké malé kavárničky, skvělé jídlo, stovky turistů, dokonalé parky, motorky, kola a inlajnisti.

  • Tohle všechno si rozhodně při své návštěvě nenechte ujít. Stačí se jen odvážit vejít do podzemí, nakouknout do malých uliček nebo otevřít branku do cizí zahrady.

Tradiční památky = fronta

V sezoně se v Paříži frontě rozhodně nevyhnete, leda byste si hodně přivstali. Třeba zrovna na Eiffelovku vás čeká téměř nekonečná fronta pod ní, v prvním patře i v patře druhém. A to jak na cestě nahoru, tak i dolů. A to znamená, že je lepší vyšetřit si na Eiffelovku tak dvě tři hodinky času. Rozhodně ale nemůžeme tvrdit, že je lepší kochat se jen zespodu.

  • Výhled na Paříž je nepřekonatelný.

A co Louvre, Notre-Dame a Vítězný oblouk? Fronty jakbysmet. Pokud se do Paříže chystáte jen na prodloužený víkend a chcete opravdu vidět to nejzajímavější, co Paříž nabízí, bude to nestíhačka.

Montmartre a Montparnasse

Místo postávání ve frontách se zaměřte na poznávání slavných uměleckých čtvrtí, ve kterých tvořili svá díla ti nejslavnější francouzští spisovatelé a malíři. Mezi mnoha můžeme zmínit Alexandra Dumase, Umberta Eca, Émile Zola, Jeana Paula Sartra a mnoho dalších.

  • Na Montmartru objevíte nejen rušnou ulici Moulin Rouge a baziliku Sacre-Couer, ale také černošskou čtvrť a romanticky úzké uličky, které neztratily nic z kouzla 19. století.
  • V Montparnasse, kam se umělci později uchýlili též tvořit, navštivte veřejnosti přístupný hřbitov, na kterém většina umělců odpočívá.

Vydejte se potemnělou Paříží

Paříž zeshora už možná znáte, ale co kdybyste na chvíli zabrouzdali až 20 metrů pod zem? I to je v jednom z nejslavnějších měst světa možné. Skýtá mnoho podzemních chodeb a tunelů, které jsou veřejnosti přístupné. V pařížských katakombách se můžete procházet tichými ulicemi, náměstími a hlavně poznáte jedno z největších pohřebišť světa s náhrobky ze samotných lebek.

  • Hned u vchodu s nápisem Stůjte! Zde začíná říše smrti! na vás dýchne chladná tajemná atmosféra.

Udělejte krok do neznáma a začněte se proplétat labyrintem chodeb. Vstup do katakomb najdete na Place Denfert-Rochereau (zde je také stejně pojmenovaná stanice metra). Prohlídka temným podzemím trvá zhruba hodinu, protože procházíte trasu dlouhou 1,7 km. Výstup je na Rue Rémy-Dumontel. Naproti východu můžete zabrouzdat do obchůdku se suvenýry katakomb. Z boční uličky se ihned dostanete na hlavní, kde také najdete vstup do metra.

Kafe.cz doporučuje:

  • Věděli jste, že o Paříži se říká, že stojí na mrtvých Pařížanech? A že jich nebylo málo. Celé miliony. Zajímá-li vás toto téma, pak určitě absolvujte právě prohlídku pařížských katakomb. Frontě se opět nevyhnete, snad jen pokud si přivstanete. Otevřeno mají od 9:00 do 17:00 a poslední skupinu pouští do podzemí již v 16:00. Dospělí si připraví 8 euro, studenti a děti o polovinu méně. Pozor! Neplaťte velkými bankovkami, může se vám stát, že vám pokladní nebude chtít vrátit a vyvedou vás ven. Raději si schovejte drobné nebo zaplaťte kartou.

Pařížské kavárny a tržiště

A co v neposlední řadě nesmíte minout? Kavárny. Mají styl a atmosféru. Právě v nich umělci hledali inspiraci třeba s douškem skvělého vína. V Paříži je najdete opravdu na každém rohu a stolečky umístěné na rušných ulicích přímo vybízejí k posezení. Vedle turistů zde posedávají i Pařížané, a to po celý den.

Ve většině kavárniček také skvěle vaří. Kafe.cz doporučuje hlavně hovězí steak, tatarák nebo saláty s kozím sýrem, a to na sladko i slano. V neděli se zajeďte podívat na jeden z největších a nejznámějších bleších trhů Paříže na předměstí Saint Ouen. Pulzující místo plné drobných obchodníků vás doslova nadchne. Můžete zde objevit naprosté kýče, ale i skvělé umělecké kousky.

Kafe.cz zjistilo:

  • Trhů je v Paříži téměř stovka a kromě pondělka jsou otevřeny všechny. Můžete na nich nakoupit ovoce, zeleninu, sýry, čerstvé maso, ryby, ale také květiny, oblečení či potřeby do domácnosti.

Jídlo je jedinečné

Co se týče jídla, Francouzi jsou neuvěřitelní požitkáři. Jídlo si rozhodně nenechají ničím pokazit.

  • Ráno vstávají později než běžný Čech a den začínají v kavárně u máslového croissantu nebo pravé francouzské bagety s bylinkovým máslem. Odpolední přestávku využívají znovu k posezení v kavárně, ve které se zároveň nají.
  • Jejich obědová pauza je na rozdíl od té naší dvojnásobná, a tak nechybí předkrm, hlavní chod ani dezert.
  • Hlavním jídlem je ale večeře. Pařížané jsou noční ptáci a posezení v restauracích si zpříjemňují skvělým a hlavně dlouhým jídlem, které zapíjejí vynikajícím vínem. Naučte se od nich, že jídlo není jen nutná potřeba, ale obřad.

Paříž žije hlavně v noci, a proto určitě nechoďte brzy spát. Jste na dovolené, tak si užívejte, co hrdlo ráčí.

A co byste v Paříži nejraději navštívila právě vy?