Povídání o kávě: Náš seriál právě začíná

Několikanásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá nás bude na tomto místě seznamovat se vším, co bychom měli vědět o lahodném nápoji jménem káva. Dnes si přečtěte první díl.

Pro většinu z nás patří káva ke každodenním rituálům. Pijeme ji ráno, po probuzení, o přestávce v práci, na schůzkách, nebo večer, když nechceme usnout. Někdo ji pije kvůli kofeinu, někdo zkrátka proto, že mu chutná.

Oblíbené druhy kávy

Káva se pije pro povzbuzující účinky již od 16. století. U nás se v posledních letech začalo přecházet z klasické „české kávy“, turka, na italské espresso. Většina z nás dá přednost velké kávě s větším množstvím vody a mlékem, ale najdou se i tací, kteří si potrpí na klasické malé espresso. Stále víc je žádané cappuccino a různé jiné kávové nápoje, ochucené například sirupy nebo se zmrzlinou a šlehačkou.

České kavárny

Když se vydáte na kávu ve větších městech, stále častěji se setkáte s krásnými kavárnami. Ať už jsou velmi moderní, nebo stylizované do starších stylů. Je vidět, že si majitelé nechávají při navrhování interiérů záležet a nechají si poradit odborníky – pokud jde o design.

Kdo je „barista“?

O to větší je škoda, že stále ještě málokde dostanete dobrou a skutečně správně připravenou kávu. Většina baristů ani neví, jak se má správně espresso připravit a jak má vypadat, nebo dokonce jak má chutnat. Barista je člověk, který pracuje s kávou a připravuje ji. Práce s kávou vyžaduje zručnost a zejména dobré znalosti – kávy i techniky její přípravy. Každý barista by měl projít profesionálním školením a tréninkem.

Je to i na nás

Je to také na nás, zákaznících, jestli umíme poznat dobře připravenou kávu. Pokud ji v kavárně správně nepřipraví, neměli bychom se ostýchat a obsluze ji vrátit. I tak se postupně baristé naučí lépe zvládat svoji práci.

O čem příště?

Připravujeme pro vás malého průvodce světem kávy. Dozvíte se, jak se káva správně připravuje a jak by měla chutnat a vypadat. Dále se dozvíte i o historii, pěstování a zpracování. Kávová zrnka totiž projdou velmi dlouhým procesem, než jejich extrakt skončí v našem hrnečku. O tom ale až příště...

Autorka vlastní kavárnu Zlatý korálek, vaří tam kávu Vescovi
a pořádá Školu baristy

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Slunné Sydney: Trestanci, díky...

Rozčiluje vás podzimní sychravé počasí? Tak se pojďte podívat na prosluněné fotografie z australského přístavního města Sydney. Leží na pobřeží…