„Poprvé jsme někdy před deseti lety do Egypta vyráželi s představou, že je to hrozná exotika a romantika a bůhvíjaká dobrodružství nás tam čekají,“ usmívá se Martina Ledecká z Hradce Králové.

Než se však Ledečtí dopracovali ke slastné lenivosti, stihli absolvovat všechny klasické egyptské atrakce: od pyramid v Gíze a Sakkaře (kde působí čeští egyptologové) přes Egyptské muzeum v Káhiře až po Karnak a Luxor.

Štafetu činorodosti teď převzal syn David, jenž většinu času tráví v moři na korálových útesech a po večerech se učí arabsky.

„Všechno mě tu hrozně zajímá – kultura, jídlo, zvyky. Snažím se rodiče přemluvit, aby se mnou vystoupili na horu s klášterem svaté Kateřiny: tam, co Mojžíš dostal od Boha desatero. Jenže oni jsou na to moc pohodlní…“

Moře zvané Rudé. Ale proč?

Odkud vzalo Rudé moře svůj název? To dnes nikdo neví, vysvětlujících teorií je ale řada. Za velmi pravděpodobnou se považuje ta, podle níž v nejstarších dobách v této vodní mase existovaly sinice, které ji barvily dočervena. Vzhledem k vývoji klimatu ale sinice vymizely, díky čemuž moře není rudé, nýbrž nádherně tyrkysově průzračné.