Ve Střední Americe lidé vždy brali smrt jako samozřejmou součást života. Nebáli se jí, spíše se snažili naklonit si ji. Už staří Aztékové proto obětovali božským vládcům záhrobní říše Mictlan.

Zděšení španělští kolonizátoři dokonce našli v indiánských vesnicích kostry, od nichž domorodci pod pohrůžkou bičování žádali splnění svých přání! Brali to jako ďábelské rouhání (byť křesťanské modlitby k ostatkům světců dělají totéž, jen jaksi po dobrém).

Systém jejího uctívání je propracovaný, zejména pokud jde o barevnost plášťů. Základní je bílá – tu svatá Smrt nosí vždy na svůj svátek, který připadá na první listopad. Dále ji věřící oblékají podle toho, co právě požadují: červená je pro získání lásky, zlatá přináší peníze a moc, černá funguje pro zabíjení i proti zlým kouzlům, modrá dodává moudrost, stříbrná štěstí a podobně. Univerzální je duhový plášť zvaný svatá Smrt sedmi sil, jenž zahrnuje všechny hlavní barvy.

Může se mstít Ježíši?

Nový kult se honosí názvem Tradiční katolická mexicko-americká církev Nejsvětějšího srdce. Má vlastní rozhlasový a televizní kanál, filmy,hudbu, časopis nazvaný Uctívání svaté Smrti a v México City právě dokončuje ústřední svatyni v přepočtu za 60 milionů Kč.

Úřady i skutečná katolická církev se na něj ovšem dívají s velkým pobouřením. „Svatosmrťáci“ už byli v roce 2005 zakázáni, pod trochu upraveným názvem však vzkvétají dál.V jejich chrámech obvykle stojí na oltáři vedle sebe sochy svaté Smrti, Ježíše Krista a archanděla Michaela nebo Panny Marie.

Ovšem ne ve všech – v některých místech totiž věří, že jejich idol je žárlivý a mohl by se svým sousedům na oltáři mstít.Oficiální katolíci hovoří o „černé magii a satanismu, který přitahuje zoufalé lidi“. V tom se s nimi shodují i sociologové, kteří ovšem používají termín kult krize.

Nejvíce věrných má svatá Smrt skutečně v oblastech, které jsou nejprosáklejších zločinem. Rychle však mezi nimi přibývá i zpěváků a lokálních politiků, kteří se tak chtějí učinit zajímavějšími a rozšířit si publikum…