Alespoň to tvrdí analýza zveřejněná na odborné konferenci Trendy v internetové bezpečnosti 2011, na níž se mimo jiné mluvilo o faktu, že našinci si při nákupech na internetu stále spojují bezpečnost nejčastěji s placením na dobírku nebo dokonce v hotovosti.

Přesto těch, kteří za zboží či služby platí on-line kartou, výrazně přibývá. Na síti u nás totiž „objednává“ už víc než 90 % internetové populace.

Jaké máme možnosti placení po internetu?

  • Hotově – to znamená přímo v prodejně, výdejně zboží internetových obchodů, pokud tuto možnost nabízejí. Kromě toho, že ušetříme za dopravu, má to výhodu osobní kontroly zboží. Většinou však tato šance buď vůbec není, nebo je taková výdejna pro nás příliš vzdálená.
  • Dobírkou – tento způsob stále patří k nejpoužívanějším, využívá ho u nás 60 % internetových zákazníků. Výhoda je jistota „z ruky do ruky“, nevýhoda příplatek za poštovné a delší lhůta dodání.
  • Bankovním převodem - platebním příkazem na účet e-shopu předem, což prodlužuje dobu dodání zboží, protože obchod začne expedovat zboží až v momentě, kdy jeho banka připíše naši platbu. Tento způsob placení více než 60 % uživatelů vnímá jako jednoduchý přesto, že vlastně patří k těm složitějším: vždyť musejí opisovat čísla účtů, variabilní symboly i placené částky. Vždy je tu tedy riziko omylu.
  • Platební kartou – v současnosti nejpohodlnější forma úhrady. Velké výhody jsou vedle bezpečnosti rychlost a skutečnost, že kartou je možné platit za zboží kdekoli na světě, přičemž poplatky spojené s jejím použitím hradí obchodník, takže spotřebitele to nestojí ani korunu navíc. Pozor je však třeba dát na serióznost obchodníka a zabezpečení stránek e-shopu. U nás je zcela bezpečné takto nakupovat v internetových obchodech s certifikátem Asociace pro elektronickou komerci APEK (www. apek.cz). Při on-line nákupech v zahraničí používejte podle odborníků raději systém PayPal.
  • Přes platební systém, který funguje na principu elektronické peněženky - peníze si nejprve převedete na virtuální účet a pak z něho provádíte platby. Kartu nemusíte mít vůbec u sebe, stačí zadat přihlašovací jméno a heslo. Výhody jsou okamžité zaúčtování a ověření platby, bezpečnost a možnost úhrady zboží i v zahraničí. Mezi celosvětově nejrozšířenější služby tohoto druhu patří PayPal, u nás PaySec nebo mPeníze.
  • Rychlými on-line platbami prostřednictvím platebních bran – tyto moderní způsoby placení kombinují bezpečnost internetového bankovnictví s rychlostí a jednoduchostí. Platební brány vlastně fungují jako agregátory různých metod on-line plateb, které nabízejí jednotlivé banky. Nakupující je přímo přesměrován do svého internetového bankovnictví, všechny údaje má už předem vyplněné, takže se nevystavuje riziku nesprávného zadání. K jeho datům však nemá přístup ani e-shop, ani provozovatel brány.

S kreditkou více?

Podle údajů Sdružení pro bankovní karty bylo v ČR na konci roku 2011 v oběhu přes 10,6 milionu platebních karet. Pro placení na internetu můžeme použít nejen debetní, ale i kreditní karty. Také s nimi se pohodlně a bez rizika nakupuje po síti.

Pro zajištění vyšší bezpečnosti při placení na internetu byla vyvinuta technologie 3D Secure, kterou v ČR svým klientům nabízí již několik bank. Proces ověření je rozšířen o jednorázové heslo, zaslané při každé transakci na mobilní telefon klienta, jenž tímto heslem platbu potvrdí.