Zaplatit u pokladny bezkontaktně, tedy pouhým „mávnutím“ kartou, speciální samolepkou, hodinkami či mobilem před terminálem k tomu určeným je ve světě stále oblíbenější.

Už dnes je jasné, že samolepky či hodinky budou „menšinová specialitka“, na rozdíl od karet a mobilů, které jako prostředek k bezkontaktním platbám zažívají boom.

Zhruba půl roku trval loni u nás zkušební provoz placení telefonem, kterého se zúčastnila Telefónica spolu s Komerční bankou, Citibank Europe, hypermarkety Globus a karetní asociací Visa Europe.

Testování podle zástupců firem dopadlo dobře, potvrdila se připravenost jak technologií, tak zákazníků i obchodníků. Průzkum navíc prý ukázal, že většina lidí bude v bezkontaktních platbách preferovat právě mobil.

Především proto, že ho nosí neustále s sebou, zatímco platební kartu řada našinců bere výhradně jen na velké nákupy.

Mobilní peněženky

Obsluhu bankovního účtu pomocí speciální aplikace pro chytré telefony už u nás řada bank nějakou dobu nabízí. Klienti si s její pomocí můžou v telefonu lehce zjistit zůstatek na účtu, zobrazit historii transakcí, odeslat platbu…

Aby mohl telefon fungovat jako mobilní peněženka pro bezkontaktní platby, nestačí samotná aplikace nahraná na SIM kartě, ale musí být vybaven NFC technologií (Near Field Communication).

S mobilem opatrněji!

Bezkontaktní platby všichni vesměs vítají, nicméně IT odborníci varují: s mobilem buďte při placení mnohem opatrnější! I když vás ubezpečují, že jde vlastně „jen“ o jinou podobu platební karty a sám průběh platby je stejný a tudíž stejně bezpečný, není tomu tak zcela! Mezi kartami a chytrým mobilem je zásadní rozdíl v tom, že karta je jednoúčelové zařízení. Vždyť ji nepřipojujeme k internetu, neinstalujeme si do ní nové aplikace, nehrajeme na ní hry atd. Chytrý mobil je stále univerzálnější počítač, který je navíc stále častěji trvale připojen k internetu. Může být tedy nejen napaden viry, ale i zákeřnými softwary. Nelze si bohužel myslet, že „internetoví zloději“ by si nechali ujít tak lákavé sousto, jakými platební karty v mobilech jsou.