Jak se po Lisabonu cestuje?

Rozměňte si peníze, zkontrolujte platnost průkazu totožnosti, uzavřete cestovní pojištění a vydejte se za dobrodružstvím do Lisabonu. Až budete přistávat, možná vás napadne, že se pilot rozhodl zaparkovat přímo na náměstí, žádný strach, nerozhodl. Letiště se nachází téměř v centru, a tak se vyhnete zdlouhavému cestování do centra. Pro přesuny po městě můžete využít vlaky, autobusy, metro, ale také tramvaje. A právě jízdu tramvají vám velmi doporučujeme, díky historickým vozům se vrátíte o několik desítek let zpět. Jedná se o mimořádný zážitek.

Tramvajová linka číslo 28

Rozhodně se nezapomeňte svézt nejznámější linkou 28, ta vás přiblíží k hradu Castelo do Sao Jorge. Až se ocitnete na hradě, plnými doušky si vychutnejte ten výhled. Uvidíte například nejdelší evropský most, který spojuje břehy řeky Tejo. Je dlouhý 17 km a nese jméno známého mořeplavce Vasco de Gamy. Pokud se domníváte, že uvnitř samotného hradu na vás čekají pouze historické artefakty, jste na omylu. Je zde připravena multimediální výstava, která vás seznámí s lisabonskou historií.

Navštivte místo, kde se psaly dějiny

Vaší pozornosti by neměla uniknout čtvrť jménem Alfama, najdete zde strmé uličky a domy, které v roce 1755 odolaly ošklivému zemětřesení. Pořádně si toto místo prohlédněte, právě zde se kdysi bojovalo o nezávislost Španělska a pokládaly se základy nového státu. Původní obyvatelé Alfamy se živí drobným prodejem a rybolovem. Možná si chvílemi budete připadat, že jste se ocitli na velkém tržišti, ale zkuste se na chvíli zastavit a nasát místní atmosféru. Všímejte si detailů, jako jsou například perfektně upravené květiny u domů nebo zručnost místních ševců.

Lisabonské unikáty

Moderní budovy a největší oceanárium Evropy naleznete ve čtvrti Parque das Naçoes neboli Park národů. Celá tato čtvrt byla kompletně zrekonstruována v roce 1988, kdy zde probíhala světová přehlídka EXPO. Všechna srdce milovníků architektury a historie zaplesají při pohled na Belémskou věž, nachází se na břehu řeky Tejo. A co je na ní tak zvláštního? Tato budova byla postavena ve tvaru lodi a stala se symbolem všech mořeplavců. Když se sem vydáte v době přílivu, zachytíte Belémskou věž obklopenou ze všech stran vodou.

Tip na závěr

Cestovní pojištění nikdo neřeší rád, ale bez něj si svou dovolenou jen těžko užijete. Neustále nad vámi bude viset zlověstný Damoklův meč. Pokud se vám v zahraničí něco stane, můžete v mžiku přijít o značnou část úspor. Nic neriskujte, sedněte si k internetu a sjednejte si cestovní pojištění online. Práci vám také usnadní cestovní pojištění kalkulačka, kterou nabízí například ČSOB Pojišťovna. Už nemusíte nikam jezdit a ušetříte spoustu času, peněz i nervů.