Oba psy vycvičil bývalý policista Alexander Berek ze slovenského Nýrovce, jenž později založil Speciální kynologickou záchrannou službu Slovakia a nyní je její generální ředitel. Z Pallase a Dnepra vychoval špičkové psí specialisty, jakých je v Evropě, ale i jinde na světě jako šafránu.

Z toho důvodu byl loni na podzim Dnepr se svým pánem povolán do pražské Troje hledat Aničku, která zmizela cestou ze školy 13. října. Nenašel. Mohl se zmýlit?

Největší radost samozřejmě má, když se podaří pohřešovanou osobu najít živou. Ne vždy však akce končí šťastně. „I když nenajdeme člověka živého, přesto je to pomoc. Příbuzní nemusejí žít v nejistotě a můžou ho alespoň důstojně pochovat a rozloučit se s ním. Zvlášť smutné ovšem je, když najdeme mrtvého mladého člověka nebo dokonce dítě.“

Vybíral ho tři hodiny

Vycvičit psího profíka, jako je Dnepr, trvá i zkušenému kynologovi řadu let. Vše začíná už výběrem štěněte. „Bylo mu osm týdnů a přirostl mi k srdci v prvním momentě jako hezká slečna, ale volba psa pro budoucí výcvik je mnohem složitější.

Když sbíráte zkušenosti v kynologii třicet let, víte, že musíte dlouho zvažovat. Mezi třinácti štěňaty jsem ho vybíral tři hodiny. Byl ze všech nejmenší, ovšem nejčipernější,“ vzpomíná Alexander Berek. Dnes je z Dnepra temperamentní dříč. Nejvíc mu vadí, když nepracuje.

Jak dlouho vydrží v nasazení? „Není to vždy stejné. Rychleji se unaví v létě, když je horko. Kdy udělat přestávku poznám podle jeho pohybů, podle toho, jak je aktivní, bystrý, nebo naopak roztěkaný,“ vysvětluje Alexander Berek.

Dnepr zvládá i nejsložitější situace v extrémních podmínkách. Ročně absolvují 70 až 80 výjezdů. Dneprův psí důchod však není daleko, a tak už nyní Alexander Berek připravuje pro službu záchranářům i policii dvouletého německého ovčáka Tita…

Další informace k tématu Ztracená Anička Janatková

Anička Janatková

Zvláštní vyšetřování Aktuálně.cz, které vedla zkušená novinářka Sabina Slonková, přineslo nová odhalení v případu ztracené dívky Aničky Janatkové