Pachatelem byl spolubydlící oběti, do té doby bezproblémový 67letý Wolfgang K. Co se muselo stát, že sáhl po noži?

Příběh s tragickým koncem se začal odvíjet před několika lety, když se k budoucí oběti do bytu v domě s pečovatelskou službou načerno nastěhoval Wolfgang K.

„Tajný“ spolubydlící byl bez peněz a o svého hostitele se měl za odměnu starat. Oba muži si zpočátku rozuměli a stali se z nich kamarádi.

Soužití se však časem začalo komplikovat. Ačkoli příjmy neměli vysoké, žili si nad poměry. Mnoho peněz utráceli za alkohol, na nájemném vznikaly dluhy a časem začalo docházet k opileckým hádkám.

Jednoho dne se jeden z mužů neovládl. Krajský soud v Ostravě ho letos v březnu poslal na 12 let do vězení. Hrozila mu přitom sazba od 10 do 18 let.

Bodl ho do zad

Smrtící rána byla podle vyšetřování zasazena 3. srpna loňského roku. Dvojice už v odpoledních hodinách mimo pečovatelský dům popíjela alkohol.

Po návratu do bytu se opět hádali. Wolfgang K. si zrovna v kuchyni připravoval něco k jídlu. „A on byl v koupelně,“ četl předseda senátu u soudu výpověď, kterou obžalovaný poskytl policistům.

„Řval tam jako Viktorka. Zase čural do umyvadla. Dělal to pořád, byl to jeho zvyk, i když jsme tam měli záchod.“

To se Wolfgangovi protivilo, patrně v něm explodoval nahromaděný vztek. Vzal nůž a šel do koupelny. „Píchl jsem ho,“ pokračoval ve výpovědi. „On se vyvrátil dozadu a spadl do vany. Vrátil jsem se do kuchyně, vypil trochu rakije a šel si lehnout.“

Pachatel si v okamžiku bodnutí patrně zcela neuvědomil následky útoku. Proč by se jinak choval tak, jako by svého spolubydlícího bodl jen špendlíkem?

Až asi po hodině začalo pracovat svědomí, možná zapůsobilo i nezvyklé ticho. Žádný křik, hluk ani šustot či náznak pohybu. Něco není v pořádku, uvědomil si Wolfgang, a tak se šel do koupelny podívat. V tu chvíli mu „doklaplo“, co se vlastně stalo!

Ve vaně byla krev. Ležící muž se nehýbal. Nůž mu totiž způsobil ránu hlubokou 13 cm, čepel mimo jiné proťala plicní tepnu… Poškozený zemřel během několika minut či desítek minut.

Odhalení napomohli všímaví nájemníci

Wolfgang mohl v ten okamžik ještě zkusit zavolat záchranku a policisty. Možná by mu to u soudu ulehčilo. Rozhodl se ale navenek žít, jako by se nic nestalo. Když se sousedé začali ptát, tvrdil, že jeho spolubydlící je v nemocnici.

Chodil ven a normálně se bavil s ostatními v domě. Policistům však později uvedl, že uvažoval o sebevraždě. Připravil si i dopis, ve kterém se k činu doznal a vyjádřil lítost. K tomu, aby si sáhl na život, však nesebral odvahu.

Ostatní nájemníci i přes Wolfgangovo tvrzení vytušili, že něco není v pořádku, a obrátili se na sociální pracovnice. Ty mrtvolu v bytě nalezly. Vrah tam s tělem vydržel celých sedm dnů!

Skutečnost, že se v bytě v domě s pečovatelskou službou nikdo z personálu neobjevil, byla dána tím, že zavražděný muž platil pouze pronájem a nevyužíval žádné doplňkové služby. Ačkoli chodil o berlích, nenavštěvoval ho ani lékař. Spoléhal patrně na pomoc muže, jehož u sebe nechal bydlet…

Obžalovaný Wolfgang K. těsně po zatčení nejprve svou vinu přiznal a litoval, čeho se dopustil. O měsíc později požádal znovu o výslech a během něj vše popřel. Tvrdil, že byl k přiznání policisty donucen.

Během soudního procesu také využil práva nevypovídat. V závěru hlavního líčení však prohlásil, že jeho původní výpověď byla pravdivá.

Když senioři útočí

  • Srpen 2008: 78letý muž v Miřeticích u Klášterce nad Ohří na Chomutovsku bodl kapesním nožem do břicha svého souseda. Důvodem bylo štěkání jeho psa. Napadený si ještě stačil přivolat pomoc, přesto vykrvácel a zemřel.
  • Listopad 2007: 90letá obyvatelka Domova pro seniory v Napajedlích bodla nožem do krku svou o pět let mladší spolubydlící. Zkrvavený nůž poté ukryla do zásuvky.
  • Květen 2005: 68letá penzistka na Benešovsku napadla o 21 let mladší ženu! Kuchyňským nožem ji bodla do zad, policie případ posuzovala jako ublížení na zdraví.
  • Prosinec 2004: v Holoubkově na Rokycansku zaútočil 75letý penzista na svého souseda, který svařoval plot mezi pozemky. Tupou stranou sekery ho udeřil do hlavy, takže musel být převezen do nemocnice.
  • Prosinec 2001: 73letý muž z Prahy zabil nožem souseda kvůli hluku. Tíhu svého jednání neunesl a rozhodl se pro sebevraždu - sám se také bodl nožem, lékaři ho však zachránili.