Sice se o Paříži říká, že je to město lásky a na každém rohu potkáte zamilovanou dvojici či dokonce u večeře máte to štěstí, že mladý muž žádá mladou ženu o ruku, ale co může být lepšího než ochutnávka francouzských delikates, zkoušení parfémů či nedbalé francouzské elegance přímo na sobě v obchodě, komentování uměleckých děl a procházka kolem Vítězného oblouku právě s kamarádkou.

Proč jet do Paříže právě na podzim?

Nebo také na jaře? Nic proti letní Paříži a sezení v trávě pod „Eiffelovkou“ nebo proti zimním vánočním radovánkám u Vítězného oblouku, ale rozhodně tohle všechno nebudete zažívat samy. V těchto obdobích totiž právě probíhá sezona a všude kolem jsou mraky turistů. Zato na podzim nebo na jaře, kdy Paříž neztratí nic ze svého kouzla, se budete moci kochat, užívat si volna a procházet se po všech zajímavých místech. Nebudete muset stát na každé turistické atrakci frontu, prodírat se davy lidí v Louvru nebo čekat, zda se uvolní rezervace ve vyhlášené restauraci, na kterou jste se „s holkama“ strašně těšily.

Jak se do Paříže nejlépe dostat?

Do francouzského hlavního města se můžete dostat hned několika způsoby, a to:

  • Letadlem: to je cesta nejrychlejší. Dokonce když se zaměříte na charterové lety, může to být i cesta nejlevnější. Letenky se v současné době pohybují již od 500,-. Takové lety jsou však brzy vyprodané, proto s koupí neváhejte, když na takovou nabídku narazíte.
  • Autem: ve své podstatě je to cesta nejpohodlnější. Nejste závislé na době příletu či odletu, na autobusech a tak dále. Cesta ale může vyjít dráž, zvlášť když auto nenaplníte úplně. Také si dávejte pozor na to, kde v centru města budete parkovat. Odtažení a komunikace s francouzskou policií nevyjdou zrovna levně.
  • Vlakem nebo autobusem: vlakem je cesta pohodlná a autobusem stísněná. Obě jsou ale dlouhé několik hodin. Přesto i tak těmito prostředky cestuje spousta lidí. Nakonec i taková cesta může být zábavná.

Co nesmíte v Paříži minout?

Rozhodně se vyplatí mrknout na internet nebo si pořídit průvodce, který vás provede zajímavými místy. KAFE.cz pro vás ale připravilo jednu trasu, při které nejen uvidíte zajímavé věci, ale také zjistíte, kolik můžete takovou procházkou zhubnout.

Délka trasy: 10 km
Kolik spálíte: cca 3 000 kJ

  • Začínáme u katedrály Notre Dame, do níž je vstup zadarmo, ale pozor si dávejte na všudypřítomné žebráky, kteří po vás budou jeden po druhém chtít alespoň jedno euro. Mimo sezonu budete mít možnost vychutnat si atmosféru katedrály lépe, než když se v ní tísní davy turistů.
  • Pokračujeme k paláci a muzeu Louvre. Mezi jeho nejvýznamnější exponáty patří slavná Mona Lisa. Obrnit se ale musíte trpělivostí, protože nejspíš nebudete jediní, kdo chce obraz Leonarda da Vinciho spatřit.
  • Odtud se vydáme po Champs-Elyseés k Vítěznému oblouku, který je tak trochu historicky spojen s naší republikou. Nechal jej totiž vystavět Napoleon na počest vítězství u Slavkova.
  • Náš jednodenní výlet zakončíme u Eiffelovy věže, dominanty Paříže, která měří 324 metrů. Vystoupat po svých nebo výtahem můžete za poplatek do druhého patra a odtud do třetího už jen výtahem. Všechny mezitrasy můžete také projet metrem.

KAFE.cz zjistilo:

Dalšími zajímavými místy jsou Moulin Rouge, Sacre-Couer, Versailles a La Defénse

Francouzské víno

To je důležitý pojem a pokud budete mít možnost, určitě alespoň nějaké vyzkoušejte. Navíc ve spojení s francouzskými sýry a bagetami poznáte, co je to jednoduchý, ale dokonalý zážitek pro vaše chuťové buňky. A na rozdíl od nás, zde neplatí, že jen drahé víno je kvalitní…v Paříži i to nejobyčejnější může být vynikající. Vybírejte jen podle barvy, jinak nemůžete udělat chybu.

Tip KAFE.cz:

Přemýšlíte, kde se v Paříži ubytovat? Pokud vám nezáleží na luxusu, můžete vyzkoušet síť hotelů IBIS, kde jedna noc se snídaní v centru města vyjde zhruba na 1 000 Kč. Při cestování autem můžete také zakotvit na okraji Paříže v jednom z motelů Formule 1, kde vyjde noc se snídaní na 25 euro.