Dnes je tu živo především v létě, zatímco v zimě tu "chcípl pes". Po celý rok se tady ale můžete na každém kroku setkat se svědectvími o velkých dějinách Kósu.

Sopečný ostrov proslulý svými skvělými víny byl už někdy před 2500 lety hlavním antickým centrem výroby hedvábí. Tisíce otrokyň ve zdejších manufakturách snovaly poloprůsvitné látky, které pak oblékaly smyslné ženy celého tehdy známého světa.

Hedvábí z Kósu bylo hit, o jeho produkci se zmiňuje třeba i filozof Aristoteles. Potomci slavných dynastíí z Egypta a států na území dnešního Turecka a Řecka se jezdili na Kós vzdělávat, neboť byl považován za víceméně neutrální období. Také proto si zde egyptská královna Kleopatra uložila své poklady.

Tržiště jako supermarket

Strašlivý král Herodes zase zřídil nadaci, ze které bylo placeno vzdělávání vítězů olympijských her ve školách na Kósu.

Nepřekvapí ani to, že na blahobytném ostrově stála jedna z největších tržnic antiky - dobový supermarket měl přes plochu 1500 metrů čtverečních!

Sami Kósané jsou ovšem pyšnější na svou hippokratovskou tradici. Právě tady se totiž otec medicíny narodil, tady má dnes muzeum a mezinárodní výzkumný institut. I vy můžete usednout pod stařičkým platanem, kde prý učenec přemýšlel o životě.