Ne, nejedná se o šarmantního podvodníka, který krade zralým dámám úspory, nýbrž o osteoporózu. Přezdívá se jí zloděj kostí a za chorobu je považována teprve od roku 1994.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ji definuje jako systémové onemocnění skeletu charakterizované nízkou kostní hmotou a poruchami mikroarchitektury kosti vedoucí ke zvýšení křehkosti kostí a ke zlomeninám.

„Touto chorobou trpí celosvětově dvě stě milionů žen, každá třetí žena ve věku šedesáti až sedmdesáti let a dvě třetiny žen nad osmdesát let.

Celoživotní riziko vzniku zlomeniny se u žen odhaduje na 1 : 6. Pro zajímavost - riziko karcinomu prsu je 1 : 9,“ říká MUDr. Hana Pospíšilová, jež se v rámci projektu Bílé plus snaží o větší informovanost veřejnosti o této zákeřné nemoci, jež sice nezabíjí, ale ochuzuje postižené o kvalitu života.

„Osteoporózu není radno podceňovat – pokud má na ni kdokoli alespoň podezření, měl by vyhledat lékaře a podstoupit diagnostické vyšetření.“

Jaké máte skóre?

Lidé většinou začnou o osteoporóze uvažovat až po opakované zlomenině, což je poněkud pozdě. Základní vyšetření, rentgenová absorpční fotometrie využívající energie dvou paprsků (DXA) v bederní páteři a kyčli, je totiž neinvazivní, nebolestivá a ani ne příliš drahá metoda.

Používá se ke stanovení hustoty kostní tkáně a k určení množství minerálů v kostech. O hustotě kostí vypovídají dva údaje: zatímco T-skóre vyjadřuje odchylku výsledku vyšetření od tabulkové hodnoty kostní minerální denzity mladých zdravých jedinců stejného pohlaví (hodnota vyšší než –1 se považuje za normální, čísla mezi –1 a –2,5 jsou hodnocena jako osteopenie, první stadium řídnutí kostí.

Pokud je T-skóre nižší než –2,5, odpovídá osteoporóze. T-skóre se používá k vyjádření rizika zlomeniny), Z-skóre porovnává výsledek vyšetření s průměrnými hodnotami u osob stejného pohlaví i věku.

„Vyšetření hustoty minerálů v páteři a kyčli je doporučováno jak těm, kteří spadají do nějaké rizikové skupiny, tak především všem ženám po menopauze, jež prodělaly zlomeninu. Je rozhodně důležité u lidí starších pětašedesáti let,“ konstatuje Hana Pospíšilová.

Léky, minerály a vitaminy nestačí

O osteoporóze stále panuje mnoho mýtů a jeden z nich je, že ji nelze léčit. I když je pravda, že maxima kostní hmoty člověk dosáhne do 30 let a po padesátce jí již ubývá, může se léky, výživou a správnou životosprávou včetně pohybu úbytek zastavit nebo aspoň výrazně zmírnit a existuje i řada přípravků, které stav kostí zlepšují a jejichž užívání vede k nárůstu kostní hmoty.

„Léčba spočívá nejen v podání léků, ale zároveň v zajištění přiměřeného příjmu vápníku, ideálně v mléčných výrobcích – nejméně 1 200 mg denně včetně suplementace – a vitaminu D – 400 až 800 IU denně, pokud je riziko jeho nedostatku,“ vysvětluje Hana Pospíšilová.

„Jenom léky, minerály a vitaminy ovšem nestačí. Stejně důležitá je i přiměřená a především pravidelná fyzická aktivita zatěžující kostru a posilující svalstvo. Velmi vhodná je například chůze. Cílem je snížit riziko pádů a zlomenin. Samozřejmostí je přestat kouřit a nepít nadměrně alkohol.“

Léčebná kúra je dlouhodobá a trvá několik let. Vyžaduje trpělivost a spolupráci na obou stranách. Pacient s vyléčenou osteoporózou má však o více než polovinu menší riziko vzniku zlomeniny ve srovnání se začátkem léčby.

Sýry pro kosti miminka

Rizikové období pro vznik osteoporózy je také těhotenství. „Nastávající maminky potřebují více vápníku – pro tvorbu kostí dítěte,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z České asociace sester. Doporučuje v tomto období a také během kojení konzumovat kvalitní mléčné výrobky, především sýry jako nejbohatší zdroj vápníku. Pokud se chcete o stravování vhodném po kosti dozvědět víc a poradit se individuálně s ohledem na zdravotní rizika v rodině, je možné domluvit si konzultaci s nutričním terapeutem. Sekce nutričních terapeutů České asociace sester má přehled, kde v ČR jsou k dispozici. Kontakty získáte na webu: www.cnna.cz