Vydáváme-li se na cesty, velmi často to znamená, že se více či méně dobrovolně zapojujeme do narychlo stmeleného kolektivu. Stáváme se „účastníkem zájezdu“.

  • Při hotelové snídani jsme usazeni ke stolu s úplně cizími lidmi a očekává se, že s nimi budeme nezávazně konverzovat.

Cizí města a památky zdoláváme ve skupině pod vedením průvodce s deštníčkem. Nemluvě už vůbec o večírcích rekreantů, na nichž se očekává, že se každý rozjařeně zapojí – jinak je považován za podivína.

Je ale dost možné, že vaše představa o ideální dovolené nezahrnuje bandu spoluobčanů v havajských košilích, žabkách a khaki kapsáčích. Možná, že na cestách nechcete za každou cenu „poznávat nové zajímavé lidi“. A také je možné, že vás nebaví konverzovat s cizími lidmi o ničem.
Právě pro vás tu máme několik tipů, jak si užít dovolenou v introvertním, i když ne samotářském stylu.

Tipy pro introvertní cestovatelku

1. Nebojte se říci ne.

  • Rozjařené krajany, kteří vás na dovolené v Chorvatsku hecují, abyste s nimi navštívili místní diskotéku, ve svém běžném životě pravděpodobně už nepotkáte. Takže, pokud se vám nechce, nebojte se je poslat do háje. Stejně jako ty dotěrné domorodce, kteří vám vnucují své služby jakéhokoli druhu.

2. Nebojte se říci ano.

  • Na druhou stranu se rozhovorům s cizinci nevyhýbejte za každou cenu. Jste-li introvert, pravděpodobně také umíte naslouchat a neklouzat v hovoru jen po povrchu. Nebojte se zeptat na to, co vás doopravdy zajímá. I když se to bude vymykat klasicky povrchním tématům obvyklé cestovní konverzace.

3. Vezměte si s sebou knihu.

  • Kdykoli ji budete moci použít jako štít. Když budete chtít být sama, můžete vytáhnout knížku a s její pomocí se zbavit nežádoucích pokusů o kontakt.

4. Pozorujte.

  • Rozvíjejte umění tiše sedět a pozorovat cvrkot. Posaďte se například do kavárny a dopřejte si uklidňující podívanou na dění na ulici před vámi.

5. A když už jste u toho, naučte se sama jíst v restauraci.

  • Napoprvé je to sice trochu bobřík odvahy, ale opravdu na tom není nic divného.

6. Najměte si osobního průvodce.

  • Je to příjemný způsob, jak poznávat cizí země bez toho, abyste se musela strkat ve skupině turistů.

A co vy? Co láká či neláká právě vás?