Plošná vakcinace novorozenců proti tuberkulóze (TBC) končí. Vyplývá to z novely, již před pár týdny schválil senát. Rodiče, kteří budou injekci pro svého potomka přesto chtít, tak budou muset platit.

Jenže o tom, že očkování u nás dávno vymýcených nemocí není radno podceňovat, svědčí situace z Ústeckého kraje: propukla tam epidemie příušnic… Ty se nás už také netýkají?

Na jedné straně jsou totiž především reklamami masírovány, aby robátko nechali za příplatky očkovat proti pneumokokům a klíšťové encefalitidě, na straně druhé se ruší vakcinace proti nemoci, u které je léčba velký problém.

A setkat se s ní můžeme! Mnozí lékaři upozorňují na fakt, že TBC u nás šíří lidé převážně z východních zemí; s nimi se do kontaktu může dostat na ulici či v dopravním prostředku každý.

Tuberkulóza: i měsíce na izolaci!

O tom, že vážné bakteriální onemocnění plic není dnes zcela vymýceno a že vážně zkomplikuje život, svědčí nepříjemná zkušenost fotografa Drahoslava Ramíka z Karviné.

Lékaři mu TBC zjistili v roce 2007 zcela náhodou. Naštěstí včas, ale musel se léčit a být celé dva měsíce naprosto izolován od okolního světa v nemocnici, aby chorobu neroznášel.

„Přišlo se na to poté, co jsem byl nemocný s chřipkou a nějak jsem po Velikonocích zkolaboval,“ vypráví Drahoslav Ramík.

„Sanitka mě převezla do nemocnice na vyšetření, i když kolaps byl zapříčiněn dehydratací z horeček. Ten den jsem myslel, že půjdu domů, ale lékaři pro jistotu provedli několik rentgenů plic. Verdikt byl překvapivý: v časném stádiu zachytili tuberkulózu.

Nejprve jsme nechápal, kde jsem k tomu mohl přijít, a nevěřil jsem. Vždyť se nás tato nemoc už netýká! Lékař mi vysvětlil, že jsem byl pravděpodobně v kontaktu s člověkem nakaženým touto chorobou. Mohl jsem to prý chytit v autobusu či supermarketu, prostě kdekoli.“

Kromě toho, že fotograf skončil v nemocnici, na vyšetření museli snad všichni jeho příbuzní a nejlépe i osoby, se kterými tehdy přišel do kontaktu. „Lékařům jsem řekl, že to bude složité. Denně se stýkám s desítkami lidí…“ dodává Drahoslav Ramík.

A co chřipka či pneumokok?

Obecně očkovat ano, či ne a proti čemu? Toto téma vyvolává mezi některými maminkami doslova hysterii a také lékaři mají odlišné postoje. Někteří rodiče podlehnou informacím, že po vakcínách může u miminka dojít k nežádoucím účinkům a projevům (výjimečně se objevily i epileptické záchvaty), a povinné očkování odmítají. Argumentují také tím, že třeba v sousedním Německu očkování povinné není.

Pravda je, že důvěru v jakékoli očkování podkopává nepovinná vakcinace proti chřipkám - zvláště po takzvané pandemii prasečí chřipky, kdy stát předloni za miliony nakoupil vakcíny proti ní a většina se nevyužila.

Otázku zda podstupovat očkování proti chřipce si Češi kladou mnoho let. Na rozdíl od vyspělých států je u nás zájem výrazně nižší: evropský průměr činí 20 procent, u nás sotva 10 procent.

„Očkování je nutné u lidí se zdravotními komplikacemi, jako jsou diabetici, astmatici, kardiaci a podobně,“ vysvětlila nám už před časem dětská lékařka MUDr. Eva Kosinová.

Podobný názor zastává většina lékařů. Je třeba také brát v potaz, že chřipku na rozdíl od tuberkulózy většina z nás prodělá bez větších komplikací.

Ostatní nepovinné vakcíny, jako jsou ty proti invazivním pneumokokovým infekcím, zapalům plic a zánětům středního ucha, stojí asi za zvážení. Maminky by ovšem měly vědět, že pojišťovny už nyní plně hradí očkování dříve nehrazených vakcín proti 10 kmenům!

Preparát, na který rodiče připlácejí, je „pouze“ vylepšen o tři kmeny, ale neznamená stoprocentní spásu proti dalším neznámým kmenům.

Co je tuberkulóza (TBC)?

Chronické infekční onemocnění postihuje plíce a projevuje se horečkami, kašlem a zvracením, pocením a řadou jiných příznaků. Má mnoho forem. Uvádí se, že je touto chorobou infikována třetina lidstva. Každoročně usmrtí 250 000 dětí na celém světě.