VELIKÁNI FILMU: DAVID LYNCH

Zběsilost v srdci, ČT 2, 6. 7. 2012, 22:00

Sailor Ripley a Lulu se vydávají na cestu autem. Chtějí uniknout ničivému vlivu dívčiny matky Marietty, která by dříve nebo později jejich vztah zničila. Jedou z Karolíny do New Orleansu. Během cesty potkávají řadu nejrůznějších lidí a prožijí neočekávané situace. Láska Sailora a Lulu je silná jako fyzická touha, které takřka vždy podlehnou. Svět, kterým procházejí - připomíná "peklo na Zemi"... Pátý film režiséra Davida Lynche je v mnohém neopakovatelný. Prolíná se v něm milostný příběh, psychologické drama, komedie plná násilí s žánrem road movie a scénami, při nichž v žilách tuhne krev, i erotickými momenty. Lynch dává najevo, že nechtěl vytvořit realistický film, ale jakýsi "záznam snů a představ". Jeho přístup - obdivovaný i zavržený mnohými diváky - má nakonec dovést k proniknutí skutečnosti.

KOMEDIE

Lhář, lhář, Prima Family, 6. 7. 2012, 14:15

Mladý právník žije životním stylem jako z pánských časopisů a jeho kariéra se slibně vyvíjí. Jenže se s ním rozvedla žena a jeho pětiletý syn už mu nevěří ani slovo. O narozeninách si přeje jen jednu věc: aby táta aspoň jeden den mluvil pravdu. Přání se mu vyplní. Den dopadne velmi špatně. Pravdomluvný právník obhajuje žalovanou stranu v rozvodovém řízení, kde jde o hodně peněz. Jeho klientkou je dobře vyvinutá sexbomba žalovaná pro jeden případ nevěry, která se mu ovšem s jistou dávkou pýchy neopomněla zmínit, že ve skutečnosti nebyla nevěrná jednou, ale sedmkrát. To ovšem není informace, kterou by klient poskytoval právnímu zástupci, který nikdy nezalže…

LÉTO S BELMONDEM

Cartouche, ČT 1, 7. 7. 2012, 16:40

V roce 1721 skončil na popravišti na náměstí de Greve v Paříži život Cartouche. Bouřlivý život legendárního krále pařížského podsvětí, který zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl a rozdával, byl miláčkem chudiny a obávaným odpůrcem šlechty, inspiroval režiséra Philippa de Brocu, jenž příběh Cartouche převyprávěl s notnou dávkou fantazie, ironie, ale i poezie a především s Jean-Paulem Belmondem a Claudií Cardinaleovou.

DRAMA

Neodolatelný, ČT 1, 7. 7. 2012, 21:15

Film kromě promyšleného scénáře, kterému se daří udržovat napětí až do samotného konce, nabízí především soustředěný výkon Susan Sarandonové v hlavní roli, zajímavou hereckou příležitost poskytuje i Emily Bluntové v roli krásné Mary. Australská režisérka a scenáristka Ann Turnerová na sebe upozornila již svým prvním celovečerním filmem Celia (1988), temným příběhem devítileté dívenky, pronásledované hrůzostrašnými představami.

KOMEDIE

Příběh rytíře, TV Nova, 7. 7. 2012, 16:50

Když anglický rytíř Hector podlehne zranění, které utrpěl při turnaji, oblékne si jeho panoš William Thatcher brnění a přes varování přátel, panošů Rolanda a Wata, jde bojovat. Podaří se mu zvítězit. Nadále si tak hodlá vydělávat na turnajích, a tak si zhotoví falešné osvědčení o šlechtickém titulu. Jenže se také zamiluje. Ovlivní to jeho výkony při rytířských soubojích a nezjistí jeho sok v lásce jeho pravý původ? Krásného a talentovaného Heatha Ledgera sledujte již tuto sobotu.

ČESKÝ FILM

Početí mého mladšího bratra, ČT 1, 8. 7. 2012, 21:15

Příběh celovečerního hraného filmu scenáristy a režiséra Vladimíra Drhy se odehrává v současnosti, ale některé vzpomínky nás zavedou do konce čtyřicátých let, do let války, či ještě do doby předchozí. Vše je zarámováno do jednoho sobotního odpoledne a podvečera, kdy se ve vysočanském činžáku o pěti partajích koná svatba. Výborně napsaný příběh je ohlédnutím dospělého muže na chvíle jeho dětských let. Je to pohled plný jemné nostalgie a humoru. Drobné individuální osudy uzavřeného mikrosvěta jsou díky ztotožnění se s hlavním hrdinou vnímány v širším kontextu smyslu lidské existence. Film se tak vrací k tématu rodinných kořenů a vazeb, dávné sousedské pospolitosti, dávno již nepulsujícím vášním a citům, identifikace s naší minulostí, kdy na dlouhá desetiletí mizel jeden svět a začal se utvářet zcela jiný, přičemž odlesky obou nás provázejí ještě dnes.