„Uvolněte celé tělo a dovolte, ať se okolí rozplyne. Představte si, že jste zabalena v teplém plášti – to je vaše energie. Cítíte se bezpečně a pohodlně,“ říká odborník na totemovou meditaci Jan Rohovský, zatímco zavírám oči. Mám si představit jemné světlo, ze kterého se pomalu vynořují obrysy. Zatím nevím koho nebo čeho.

„Nacházíte se na kraji křišťálově čistého jezírka, nebe je modré a vy vidíte slunce i měsíc. Nejste si proto jista, zda svítá, či se smráká. Čas ztrácí svou moc a vy kráčíte do jiného duchovního světa,“ promlouvá ke mně tlumeným hlasem Jan Rohovský.

Poklady vaší mysli

Po pravé straně na konci jezírka spatřuju podle jeho návodu vodopád a jdu k němu. Za ním je malá jeskyně. Myslím si, že vstoupím do temnoty, ale nikoli: spatřím krásné místo osvětlené někdy byla. „Jděte dál. Na druhé straně jeskyně je tunel, naposledy se ohlédněte a pak pomalu vstupte dovnitř. Čím dál jdete, tím lehčeji se cítíte, až se vás zmocní lehká závrať,“ říká Jan Rohovský.

A opravdu – musím se lehce pousmát a asi tak činím nahlas, protože pokračuje: „Nyní se cítíte čistě jako civilizací nezatížené dítě, které právě otevírá truhlu pokladů. Dotýkáte se stěn jeskyně, jež jsou teplé, a to ve vás vyvolává pocit, že se dotýkáte přímo tepen Země.“

To už ale vidím na konci tunelu tlumené světlo a řeku. Je nádherný letní den. Za loukou začíná zelený les. „Máte z toho všeho radost a dáváte se do běhu. Utíkáte k velkému dubu a usedáte vedle něj do křesla vytesaného do kamene. Je tu pro vás.

S každým dechem se více stáváte součástí okolní krásy. Až budete zcela klidná, spatříte pohyb na kraji lesa, z něhož se vynoří vaše zvíře. Dovolte mu, ať se k vám mírně přiblíží, a snažte se udržet kontakt očima, jak nejdéle to půjde,“ dodává Jan Rohovský s tím, že nyní je ideální doba svěřit mu všechny strasti.

„Až bude vaše duše čistá, zvíře se začne pomalu pohybovat směrem zpátky k tunelu. Vydejte se za ním. Vracíte se do svého světa, ale oproštěna od všech dřívějších problémů – ty už vyřešilo zvíře uvnitř vás,“ uzavírá lektor.

Koho nejčastěji spatříte?

Krokodýl skrývá sílu a vytrvalost, opice komunikaci, netopýr intuici, medvěd hojivou sílu, včela společenskost, kanec má duch válečníka, býk přináší hojnost, motýl symbolizuje transformaci, kočka dává nezávislost, pes je oddaný, ryba značí inteligenci, pták odvahu a rozhodnost, slon blahobyt, liška chytrost, žába nové začátky, kůň znovuzrození, lev odvahu, chobotnice tvořivost, beran úspěšnost, pavouk energičnost, jelen očistu, labuť lásku.