Ne každé zadlužení obcí a měst je nerozumné, ne každé je nesplatitelné. Ale… Jsou místa, jejichž dluh je sebevražedný. Ovšem není to novinka, už roku 1848 se zadlužila Litomyšl tak, že ji v dražbě koupil rod Thurn-Taxisů. Dnešní obce by ovšem s takovými mecenáši už počítat neměly.

Výhledy Pohledu?

Rozprodávají střed obce, aby nedošlo k nástupu exekutora. Proč? Ves u Havlíčkova Brodu dluží 19 milionů Kč. Pohledávka Pohledu je údajně hlavně dílo špatného hospodaření minulého vedení obce. „Pět let splácíme 24 500 000 korun, teď máme umořeno 2 400 000 a do příštího července je třeba uhradit 17 880 000 korun,“ informuje současný starosta inženýr Milan Kliment, který řeší ono proklaté dědictví.

Vzhledem k tomu se zastupitelstvo již delší dobu snaží prodat zámek a školu. Zatím zájemce není a Pohled musel přidat sokolovnu, moštárnu, kadeřnictví, bývalé byty i pozemky. Bez takto (snad) získaných peněz se ode dna neodrazí.

Nejen v roce 2004 odpouštěl stát podle svého zvážení obří dluhy i dalším městům; třeba Konstantinovým Lázním. To štěstí však neměla horská Bublava, kde se v letech 1999 až 2001 stavěl a nedostavěl – prý pro nedostatek peněz – obří akvapark (57 milionů Kč), o nějž se ves soudí (soud probíhá) s firmou Skanska.

Žádost ministrovi financí o odpuštění dluhu je přesto od Bublavy už na cestě. V minusu, který ohrožuje jejich chod, se objevují i jiná místa: Dobrná (exekuce), Humburky, Měňany… A lavinovitě se přidávají další.

„Systém není nastaven tak, aby obce měly třeba na kraji zdarma k dispozici služby typu právník, daňový poradce, účetní a podobně. Pak se nelze divit tomu, že je tu řada předlužených obcí. Byť i rozumnými věcmi,“ míní starostka Měňan Stanislava Sotlová. Možná i vaše městečko má dluhy a starosta bezesné noci. Konečně, to se provalí u říjnových voleb.

Co dál, páni politici? Toť otázka za všechny ty, kdo za ony dluhy nemůžou, a přesto do nich spadli; za řádné daňové poplatníky, za občany.