Obchodníci pocházejí z Polska, odkud už byli změnou legislativy vytlačeni. Co ukrývají jejich pytlíčky s práškem, tobolkami či páchnoucími rostlinkami?

V ostravské Stodolní ulici to ve všední den krátce po poledni příliš nežije. Lidé chodí do kaváren na pracovní schůzky, sem tam se objeví děti jdoucí ze školy. „Mělo by to být tady,“ říká kolega fotograf z Karviné.

Ty mají obdobný účinek jako konopné drogy - marihuana, hašiš... Dále jsme analyzovali několik výrobků s obsahem bílého prášku. V nich byla prokázána přítomnost mefedronu (ve výrobcích Magic Apple, Cherry a Exclusive) a jiných derivátů ze skupiny kathinonů, například metylon a butylon (v Kamikadze, Gumi, Masakrator...).

Mefedron a jiné deriváty kathinonu působí stimulačně podobně jako droga metamfetamin (pervitin) nebo droga extáze - MDMA.“ Jde tedy v podstatě skutečně o drogy.

Jenže výrobci mixují všemožné látky, a tak jsou vždy o krok napřed. Rozpoznání všech ingrediencí je náročné i pro toxikologické laboratoře. To jsme zjistili, když jsme si chtěli nechat udělat rozbor dvou zakoupených pytlíčků.

„Je těžké předem odhadnout, co se nám podaří zjistit,“ upozorňuje Marie Balíková z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. FN a VFN Praha. „Muselo by jít o nákladnější a dlouhodobější test v hodnotě pět až deset tisíc korun. Předně se totiž zabýváme diagnostikou látek u klasických známých drog.“

Co s tím?

Podle současné české legislativy nejsou látky v polských drogách na seznamu zakázaných látek, proto je lze zatím beztrestně prodávat. Podobně bojují protidrogové týmy například ve Velké Británii s novými psychotropními látkami původem z Číny.

Česká vláda, parlament a experti na protidrogovou problematiku se aktuálně snaží rychle jednat, aby se co nejdříve zamezilo šíření polských drog. Skupina poslanců chce na seznam zakázaných látek dostat 15 nových, mezi nimiž jsou i ty polské. Všichni jsou si vědomi toho, že přichází éra nových syntetických látek.

„Uděláme všechno pro to, abychom to stihli na jednání sněmovny v březnu,“ řekla novinářům ostravská poslankyně Jaroslava Wenigerová. Politici z ODS předstoupili minulý týden před novináře s rozšířeným seznamem.

Pavel Bém coby expert na drogovou problematiku varoval před novými druhy kanabinoidů a upozornil, že v porovnání s marihuanou nebo hašišem můžou být až desetkrát silnější!

Čas běží. To ví i prodejce Pawel Swidrowicz v Českém Těšíně, jenž se během našeho rozhovoru sám zeptal: „A jak tady dlouho trvá změna zákonů, nevíte? Kdy mě potká to, co v Polsku?“