V obchodním centru v pražských Letňanech je přímo vedle pokladen hypermarketu otevřený stánek, kde nekoupíte buřty, ale advokáti vám za jednotnou cenu 490 Kč poradí s jednoduchými právními problémy.

Prodáváte byt, dům či pozemek? Přemýšlíte o rozvodu? Hrozí vám exekuce? A bojíte se navštívit právníka, protože byste mu museli platit moc peněz? V takovém případě jste přesně ti klienti, na něž cílí firma Legal Rescue Service. V překladu to znamená právní záchranná služba, chcete-li právní pohotovost.

„Asi nejčastěji se na nás obracejí lidé, kteří chtějí prodat byt, nemovitost nebo sepsat smlouvu o půjčce. Hodně klientů také potřebuje poradit, jak mají postupovat, když dostanou výpověď v práci, a bylo tady i několik žen, co chtěly pomoci s rozvodem,“ říká jednatelka firmy Romana Adamčíková.

„A chodí také docela hodně starších lidí. Většinou chtějí poradit jakým způsobem sepsat závěť,“ doplňuje její manžel, pražský advokát JUDr. Pavel Novák.

Rady mezi nákupy

Právě on je duchovní otec celého projektu. Jeho obrovskou výhodu vidí v tom, že k advokátům může přilákat i lidi, kteří by za normálních okolností služby právníka sami nevyhledali.

Pavel Novák obvinění ovšem vyvrací. „Firma neprovozuje právní služby, ale pouze organizuje služby pro právníky. Pronajímá jim stánek, kde pak každý právník už sedí sám za sebe,“ vysvětluje.

Je to prý nedůstojné

Podle komory je navíc prostředí stánku v nákupním centru nedůstojné pro provozování advokátské praxe. „Ten stánek nám navrhoval architekt. Je nepochybně mnohem důstojnější, než když někteří advokáti radí po hospodách nebo mají kanceláře v suterénech ošuntělých činžovních domů, klient tam přeskakuje haldy spisů a při průchodu domem má dojem, že nejde k advokátovi, ale do sklepa pro uhlí,“ brání se Pavel Novák.

Fakt je, že tahanice o slovíčka potenciální klienty právní pohotovosti nezajímají. Pro ně je směrodatné, zda jim právník dokáže dobře poradit.

A pokud jim jeho rady pomůžou vyřešit složitou životní situaci nebo ušetřit peníze, bude jim nejspíš úplně jedno, že jim je neudělil advokát sedící v koženém křesle za mahagonovým stolem, ale u malého stánku mezi trafikou a prodejnou cukroví v pražském hypermarketu.