Manžel nemůže. Babi navíc chce obstarat žrádlo pro křečka, který má být překvapení pro děti. A do toho volá šéf… Jak nezešílet? Vytočit Kangaroo Service.

Bezpečná přeprava dětí s klidným řidičem a školenou chůvou je neotřelý nápad. Pár měsíců starý. Zavoláte prosebné S.O.S. na telefon ojedinělé „dětské taxislužby“ a…

A hlídání?

Pokud dítě svěříte pečovatelce, chůvě či babysitterce, je právní odpovědnost stejná, jako když ho svěříte tetičce. Ovšem zde platí trochu jiná pravidla. Zákon rozlišuje, zda jde o jednorázové hlídání, či soustavnou činnost. Pokud vám někdo hlídá nárazově, nepotřebuje k tomu oprávnění. Přesto je vhodné s ním uzavřít jednoduchou smlouvu o hlídání (po vlastní tetě ji asi nebudete požadovat). Pokud si na hlídání najímáte někoho pravidelně, musí mít tato osoba ze zákona živnostenské oprávnění. Rozdíl bude, zda jí svěřujete děcko mladší 3 let, či nikoliv. Pro pravidelnou péči o dítě mladší 3 let zákon vyžaduje vázanou živnost Péče o dítě do tří let věku v denním režimu. Pro její získání je nutno prokázat právní způsobilost - patřičné vzdělání. Máte-li dítě starší, lze k pravidelnému hlídání najmout i osobu, která bude mít jen volnou živnost Poskytování služeb pro rodinu a domácnost.