Máte-li více půjček (spotřebitelský úvěr, leasing, hypotéka, kontokorent apod.), zvažte jejich konsolidaci, což je sloučení do jedné s cílem jejího splacení. Ušetříte za poplatky za několikeré vedení a optimalizujete výši splátek a délku splatnosti tak, jak vám to vyhovuje. Cílem je buď nižší měsíční splátka, nebo celkové nižší přeplacení půjčky.

Konsolidaci dluhů oceníte zejména v případě, že stávající splátky jsou tak vysoké, že omezují vaše základní potřeby (jídlo, bydlení, léky).

Po snížení splátek si zkuste odkládat část peněz stranou, abyste v případě nenadálých výdajů nemuseli opět sahat po půjčce. Experti doporučují finanční rezervu ve výši tří až šesti platů. Ostatní ušetřené peníze použijte na umoření dluhu! Splátky si můžete rozložit až na osm let. Papírování spojené s přechodem zařídí nová instituce, povětšinou zdarma.

Pro koho to není

Jste-li za půlkou délky splatnosti, konsolidací příliš neušetříte. Mezi délkou splatnosti a výší splátky je přímá úměra: čím nižší si nastavíte splátku, tím déle budete dluh umořovat a tím více zaplatíte navrch na úrocích. Ani nízký úrok není zárukou kvality, důležitější je sazba RPSN (roční procentní sazba nákladů), která ukazuje, kolik vás skutečně stojí půjčené peníze.

TIP

Na www.penize.cz/kalkulacky/konsolidace-pujcek si spočítáte, kolik budete platit při konsolidaci a zda se vám vyplatí.