I mladé ženy se odbývají nebo dokonce nejedí vůbec, na permanentní dietě je téměř každá pátá ve věku do 25 let. Vyplývá to z internetového průzkumu společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant, který se uskutečnil na vzorku více než 10 000 lidí.
Anketa měla za úkol zmapovat, jak se stravují jednotlivé věkové skupiny zaměstnanců v průběhu pracovního týdne a jaké jsou rozdíly mezi muži a ženami. Nejzdravěji podle výsledků jedí lidé po čtyřicítce. Větší radost dietologům by však udělaly ženy.
Polovina z nich ve většině věkových kategoriích hledí na kvalitu jídla i na jeho energetickou hodnotu. „Zatímco ženy jedí s postupujícím věkem výrazně zdravěji, u mužů tento trend není tak silný.
Nezdravá strava před důchodem
A v předdůchodovém věku od pětapadesáti let je nejvíce těch, kteří se odbývají a jedí málo kvalitní jídla za málo peněz,“ komentuje výsledky průzkumu Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti.
Zajímavé je, že zatímco ženy si dietu ordinují zejména v mládí, u mužů je to až ve středním věku. Po čtyřicítce je takzvaných věčných dietářů několikanásobně více (7,6 %) než v mladším věku.
Pokud jde o přejídání, muži se nadměrně stravují zejména v mládí (do 25 let téměř 15 % respondentů), ženy naopak nejčastěji až v předdůchodovém věku nad 55 let.
Gurmánů, pro něž je dobré jídlo a pití potěšením a neobávají se za něj připlatit vyšší částku, přibývá s věkem a lepšící se finanční situací. Labužníci jsou přitom mnohem více muži než ženy.