Podnik Josefa Housera se jmenuje The Source a je to taneční bar s nekuřáckou kavárnou a cukrárnou. Hlavně však jde o první místo u nás, kde se oficiálně nabízejí oslavy rozvodů. Že na této životní situaci není nic k oslavování? V řadě zemí světa si to spousta lidí nemyslí. Podnikatelé, jimž z „anti-svateb“ kyne dobrý byznys, je v tom samozřejmě podporují.

Deset let budete vzpomínat

„Po rozvodu jsou lidé všeobecně dlouho smutní a těžko hledají cestu k novému životu. Já dlouhá léta s lidmi pracuji, a tak jsem pochopil, že v této situaci potřebují pomoci s hledáním cesty ke svobodě,“ vysvětluje Josef Houser. „Oslava ukončení jakéhokoli vztahu dává šanci poučit se z chyb a začít jinak – lépe, vědomě a svobodně.“

Takových oslav dosud v The Source proběhlo jedenáct a všechny prý dopadly nad očekávání dobře. „Při volbě způsobu oslavy je podstatný důvod rozvodu,“ přibližuje nám majitel podniku své know-how. „Tuto otázku sa- mozřejmě řeším s každým osobně a podle situace se pak domluvíme, zda je vhodné udělat oslavu pro jednotlivce, nebo pro oba bývalé partnery najednou. Záleží ovšem i na jejich přáních do budoucna, na názoru jejich přátel a na dalších věcech.“

Oslavy v Plzni se tedy daří, byť si při nich ještě exmanželé nedávají dárky, jak tomu bývá někdy v cizině. A co sám Josef Houser, také by zde oslavil svůj (nedejbože) případný rozvod?

„Mám to už jednou za sebou,“ netají. „Co mě čeká do budoucna, tomu se nebráním. A v případě, že by opět nastala stejná situace, uspořádám velmi bujarou oslavu. Hosté by na ni nezapomněli minimálně deset let!“

Dnes naposled. Ať to stojí za to

Zatímco u nás jsou oslavy rozvodů pořád dost exotická záležitost, za oceánem jde o směle se rozvíjející byznys. Až se nechce věřit, kdo všechno tu z krachu lidského vztahu dobře žije.

Nejlépe samozřejmě advokáti. Pak ale právě pořadatelé rozvodových oslav. Nabízejí široký vějíř scénářů: od klasické pijatyky se striptérkami pro pány přes dýchánky, na které mají čerstvě rozvedené dámě její přítelkyně přivést ukázat volné muže ze svého okolí, až po sentimentální rozlučkové zájezdy pro celou širší rodinu.

Kreativní agentury nabízejí sehrání symbolických scének: třeba trhání a pálení svatebních fotografií, lámání figurek ze svatebního dortu (bývají z tvrdého marcipánu a řada párů si je schovává celý život) nebo dokonce pohřeb snubního prstenu. K této poslední atrakci se dodávají malé rakvičky a agentury poradí s místem pohřbu (tajného, aby někdo prstýnek neukradl).

Nejlepší je prý zahrabat rakvičku tam, kde si pár dal svůj první polibek. Většina oslav v zámoří (ale i v Plzni) je pořádána jen pro jednoho z bývalých partnerů.

Pokud se dělá pro oba, bývá prý zajímavé sledovat jejich nastavení. Některé dvojice se loučí se smutkem, nostalgií a důstojností, zatímco pro další jde spíš o pokračování rozvodových tahanic jinými prostředky; včetně fyzického násilí.