Mamina pak pohoupe asi ročního kojence, usměje se na něj a pošimrá ho na bradičce. Políbí se s partnerem, který právě z úseku potravin přinesl basu piv, a pokračují v nákupu.

Člověk by si myslel, že „šikovné prsty“ budou mít mladiství narkomani, podivně vyhlížející existence, bezdomovci či organizovaní lapkové. To samozřejmě mají. Odvahu odnést si z obchodu nějaké zboží bez placení ale získává stále širší okruh „zákazníků“…

„Profíci ovšem takovou hloupost neudělají. Buď si to strkají pod regály, které ohraničují obchod, nebo z krabiček nožíkem odstraní ochranné prvky a podobně. Známé firmy se snažíme raději deptat neustálým pohledem, až to vzdají a radši odejdou. Na ně jinak nemáme a navíc taky nechceme, aby nám ublížili. Za to nám to nestojí.“

Vzpomeňme případy, ke kterým docházelo před čtyřmi lety v Jihlavě. Narkomani tam dělali nájezdy na obchody se značkovým textilem a prodavačky zastrašovali, že mají žloutenku a nakazí je. „Začal se vztekat a vyhrožoval. Prý si to za rámeček nedáme!“ popisovala tehdy Týdeníku Květy prodavačka Ivana, kterou vyděsil výrostek, když ho po krádeži chytila.

„Sápal se na mě a poškrábal mi klíči ruku.“ Žena pak musela podstoupit testy a čekat, jestli je zdravá. Byly to nervy. I z těchto důvodu se zdá, že zloději mají navrch a krádeže je dál lákají.