Památníky obvykle připomínají významné události historie, výjimečné činy, hrdiny, velikány lidského ducha, dobyvatele, zakladatele, symboly náboženství, vojevůdce, oběti válek a katastrof.

Zkrátka vše, co si zaslouží trvalé zvěčnění. Ale vztyčují a stavějí se i nejrůznější podivnosti. Někdy zásluhou mecenášů, nabubřelých mocipánů, recesistů a fanoušků, jindy jako výsledek touhy po zviditelnění.

Čtyři metry vysoký a tunu vážící dřevěný pomník Jožina z bažin, kterého proslavila písnička Ivana Mládka, stojí ve Vizovicích. Monument odhalený loni v létě je dílo uměleckého řezbáře Cyrila Kocúrka ze slovenského Kežmarku.

V lomech nedaleko Lipnice nad Sázavou v žulové skále naslouchá tři metry vysoké Bretschneiderovo ucho - součást Národního památníku odposlechu, který s nadsázkou představuje způsoby monitorování lidské činnosti a šmírování soukromí. Vytesali ho mladí kameníci v roce 2005 pod vedením havlíčkobrodského výtvarníka Radomíra Dvořáka.

Vinaři v Hustopečích na Břeclavsku postavili památník kvasince vinné - znázorňuje asi 70 000x zvětšenou buňku kvasinky ve fázi dělení. Co je na ní tak výjimečné? Jí přece vděčíme za vznik vína! Kvasince věnovali pomníček i vinaři z Bořetic.

Na Českomoravské vysočině na kopci nad obcí Koníkov u Jimramova má pomník 17 broučků Jana Karafiáta. Vznikl před dvěma lety a zasloužil se o něj brněnský První evropský neregistrovaný nevládní nezávislý dobrovolný vzájemně prospěšný občanský kruh přátel restaurací a tvorby nových památek.

Španělsko má řadu pomníků Dona Quijota, Velká Británie zase Sherlocka Holmese, ale v Česku se kamenné pocty moc literárních postav nedočkalo. Výjimka je babička Boženy Němcové. Nemáme dokonce ani pomník Švejka.

Ten přitom stojí na Slovensku v Humenném, v Polsku v Přemyšli a Sanoku, na Ukrajině ve Lvově a dvoumetrový bronzový monument zdobí Balkánské náměstí v Petrohradě. Je to docela pikantní - Švejk je asi první, i když fiktivní Čech, který má v Rusku pomník…