Věděli jste o tom, že se naše země může pochlubit více než stovkou větších i menších vodopádů?

Co do mohutnosti je samozřejmě nelze srovnávat se světovou konkurencí, na Niagaru či Viktoriiny vodopády opravdu nemáme. Co do romantického kouzla či zajímavosti vzniku už však docela srovnatelné jsou.

Hezkou podívanou nabízí také Skryjský vodopád na Křivoklátsku, Doubrava v Železných Horách, Vírský vodopád na Svratce, Rešovské vodopády v Rýmařově nebo už svým jménem lákající vodopád Kamarád poblíž Potštejna.

Možná najdete větší či menší vodopádek blíž, než byste čekali. Odborníci totiž mezi ně počítají také bezpečnostní přepady rybníků, které se u nás budovaly už od středověku.

Jako nejkrásnější příklad tady může posloužit vějířovitý 15 metrů vysoký vodopád rybníka Jordán v Třeboni. Ve své dnešní podobě stojí od 17. století, i když rybník sám byl zbudován už v roce 1492 a je to prý první přehrada Evropy.

Spousta vodopádů vznikla jaksi mimoděk, třeba jako pozůstatky mlýnských náhonů, vodních elektráren či vytěžených kamenolomů. Také mají své zvláštní kouzlo, většinou dané nádechem zmaru a nelítostným hlodáním zubu času.

Od zámků po golf

Některé uměle vytvářené romantické vodopády naopak staré zříceniny přímo napodobují. Také je jich u nás dost – ponejvíce z 18. a 19. století, tedy ze zlatých časů tvorby krajiny.

Třeba Rothschildové si tehdy s vodou v parku svého zámku Šilheřovice moc hezky vyhráli. Věčně šumící vodopád dostala i říčka Hostačovka pod zámkem Žleby, další byl zbudován v Terčině údolí u Nových Hradů, na říčce Vrchlici u Kutné Hory nebo také v pražské Kinského zahradě.

Všelijaké vodní kaskády, peřeje a skluzavky (to vše jsou též příbuzní vodopádů) vznikaly rovněž v nových lázních: třeba v jesenické Karlově Studánce.

V současnosti se bohužel nové vodopády moc nevyskytují – nanejvýš se sem tam objeví nějaký miniaturní na novém golfovém hřišti či čerpadlem poháněná náhražka vodopádu na zahradě nového domu.

Ale kdoví, třeba se časy, kdy si lidé dovedli vychutnat krásu vodopádů „malých, ale našich“ zase jednou vrátí.