Zbytky porostu se mi zježily hrůzou (na pleši naskočila husí kůže) a já prchnul, abych se už do podobného zařízení nikdy nevrátil…

Ta dobrá žena mě ovšem nechtěla vyděsit. Jen se věcně ptala, zda chci své přerostlé zbytky vlasů zorganizovat do přehazovačky zleva, nebo zprava (určitě bez jakýchkoli politických souvislostí).

V dávných časech chemlonových paruk a drdolů vycpaných vatou se ledacos sneslo – i monstrózní přehazovačky, sestřih podle kastrolu nebo trvalé a afroúčesy na hlavách zpěváků. Heslem dneška je ale přirozenost: nebo aspoň její zdání.

Hlavně se o to zasloužilo filmové plátno. Pánové druhé poloviny minulého století napodobovali Oldřicha Nového a Clarka Gablea, nejvýš tak ještě řešili, zda si pořídit kotlety a la Elvis Presley. Vlasy však byly samozřejmostí.

To dnes vládne dámským srdcím Bruce Willis a jeho podobně bezvlasé klony. Proklínané pleši (kvůli níž byl vysmíván už Caesar), se tak dostalo historické rehabilitace. Nyní je holá hlava rovnoprávná s vlasatou: i když její nositel někdy může působit dojmem, že si hraje na bouchače z fitka. Alelujááá!

Hitparáda hnusu

Jak by asi dopadla anketa, v níž se dámy vyjadřují k nejhorším pánským účesům? Zjistili jsme to pro vás a připravili stručný žebříček nočních můr hezčí poloviny lidstva.

  1. Přehazovačka - úplně nejhorší možnost. Ženy si ji spojují se slovy umaštěný, olezlý, loudil a lúzr (výmluvný je i fakt, že umělá přehazovačka patří k hitům půjčoven karnevalových masek).
  2. Culík. Dámy se shodují, že teoreticky může jít o hezký účes – třeba u Brada Pitta nebo Harrisona Forda. V praxi prý ovšem vesměs potkaly jen mastné „koňské ohony“ nebo neduživé „krysí ocásky“. Jejich nositelé jsou prý divní rádobybohémové.
  3. Dlouhé vlasy. Sluší romantickému mladíkovi, který je má vymydlené a vyčesané. Když jsou ale na hlavě tlustého čtyřicátníka – a navíc špatně ošetřované – hodně to prý vypovídá o jeho neukotvenosti v životě.
  4. Pěšinka. Až už provází účes „na Hitlera“ či „na prdelku“, působí přinejlepším jako retro. Chystá se snad její nositel hrát v historickém filmu?
  5. Číro. Bývalo úctyhodným protestem proti pokrytectví společnosti. Dnes podle průzkumů mezi ženami prozrazuje vrozenou nečistotnost a duševní lenost muže, který se chce ukrýt za efektní gesto.