Jen zkuste sáhnout po růžové opičce místo zeleného médi a uvidíte. Děti mají svoje důvody, proč by se jim lyžování mělo nebo nemělo líbit. Ostatně co se týče designu lyží, není důvod nevyhovět. Pokud tedy potomkovi zrovna nepadnou do oka pestrobarevné umělohmotné lyžičky z hypermarketu, protože ty jsou vhodné leda na lyžařský „trénink“ v obýváku, ale pro výuku lyžování se nehodí.

Prozíravější je pořídit dítěti rovnou normální lyže s bezpečnostním vázáním (určitě natrefíte na takové, jejichž design dítě nadchne). Ale dříve než se je vydáte shánět, měli byste mít jasno, zda je vaše ratolest vůbec na lyžování zralá. Odborníci sice hovoří o vhodném věku dvou až tří let, ale dosažení psychomotorické zralosti je velmi individuální záležitost. Zkuste si nejprve odpovědět na otázky: Má ten náš (či naše) rád sníh? Nemá problém strávit pár hodin venku v zimě? Líbí se mu klouzat se na ledu? Udrží rovnováhu? Pokud převažuje odpověď „ne“, premiéru raději ještě o rok odložte a přibalte na dovolenou jen boby.

Jednoznačně půjčit!

Při výběru dětských lyží je nejdůležitější správná délka, což v praxi znamená, že špička lyže má dítěti sahat někam mezi bradu a kořen nosu. Nikdy ne níž a ani výš, nechcete-li aby se malý lyžař trápil na svahu při každém pokusu otočit prkýnka žádoucí směrem. (To samé platí i pro lyžařské boty, jejichž velikost má být maximálně o číslo větší, než je aktuální velikost nohy.) To je i jeden z pádných argumentů, proč lyže nekupovat, nýbrž půjčovat v půjčovně (pochopitelně raději prověřené a seriózní). Zvlášť chystáte-li se lyžovat dva nebo tři víkendy v sezóně, nemá cenu investovat do nového vybavení.

V půjčovně je to:

* výhodnější

Dítě roste jako z vody a je dost možné, že za drahé peníze pořízené lyže/boty mu budou za tři měsíce krátké/malé. V půjčovně si můžete obojí kdykoliv během sezóny vyměnit.

* levnější

Vypůjčení lyžařského kompletu pro nejmenší (lyže do 99 cm, boty, helma) vás například v síti prodejen a půjčoven Happy Sport přijde na začátku sezóny na 1590 Kč. A zápůjčka dětského lyžařského kompletu (lyže 100 - 129 cm, boty, hole, helma) je jen o 300 Kč dražší. Za tyto částku nepořídíte v obchodě ani lyže, natož celou výzbroj.

* časově méně náročné

Nemusíte pořizovat zvlášť lyže, zvlášť přezkáče a zvlášť helmu a pak se všeho zase pracně zbavovat. Při jediné návštěvě vypůjčíte celý komplet a při další zase vrátíte. A zároveň se na horách vyhnete frontám v lyžařských střediscích při jednorázových výpůjčkách.

Měkká lyže, dobrá lyže

Co se týče rozdílů mezi dětskými lyžemi, je jich minimum - během posledních tří sezón se sice objevilo pár vychytávek, ty se ale všechny snaží vyřešit podobný problém. „Dětské lyže jsou, stejně jako ty pro dospělé, různě dlouhé, široké a vykrojené. Co se týče tvrdosti a ohybu lyže - tedy její flexe, vyrábí se tak, aby průhyb lyže byl konstantní s měkčí špičkou,“ vysvětluje Tomáš Nejedlý z Happy Sportu. „Lyže v délkách do 120 cm musí mít určitou tuhost. A protože délka lyže je zároveň délka páky působící na její prohnutí a zároveň na krátkých lyžích jezdí děti vážící třeba i jen 15 až 20kg, pořádné prohnutí je problém. A toto se výrobci snaží řešit.“

* Firma Elan přišla například s patentovaným systémem Uflex, za který obdržela cenu Ewards Of Inovations. Chcete-li vyzkoušet unikátní technologii na vlastních dětech, pořiďte jim lyže Elan JETT, které jsou pro první lyžařské pokusy ideální.

Díky systému Uflex jsou tato prkýnka o čtvrtinu měkčí, a to při zachování jejich torzní tuhosti. Lehké jádro Synflex a lehká konstrukce Full Power Cap, která usnadňuje zatáčení a odpouští chyby, společně s profilem Early Rise Rocker dovolují dětem vytáčet bez námahy plynulé oblouky, takže lyžování je pro ně zábava na sněhu.

* Své vývojářské mozky si samozřejmě namáhali i ostatní výrobci lyží, takže poslední tři roky se u dětských lyží objevuje zeslabení paluby lyže uprostřed pod vázáním. U modelu Atomic Redster JR 2013/2014 je tento systém označován jako BEND X.

Tyto lyže si designově nezadají s dospěláckými modely, nicméně jsou skvěle ovladatelné a užijí je děti i junioři, kteří pilují techniku a zkoušejí jízdu po hranách. Skvělá věc je vázání s posuvnou špičkou i patou. Lze ho nastavit na různé velikosti bot a je tedy jisté, že lyže vašemu dítěti vydrží déle než jednu sezónu. A navíc si je může půjčit i sourozenec nebo kamarádi.

„Celkově lze říci, že tvrdost a flexe je u dětských lyží velmi podobná, stejně jako se od sebe příliš neliší šířky a vykrojení,“ dodává Tomáš Nejedlý. „Ve většině případů se dětské lyže vyrábějí s klasickým camberovým prohnutím, kde se pro jednoduší navedení lyže do oblouku začíná poslední dobou prosazovat na špičce mírný rocker.“

Nechte je, ať jsou free

Možná máte trochu odrostlejší děti, kterým je už sjezdovka malá a chtějí zkusit něco jiného. Dětské freestylové lyže se od těch klasických trochu liší: mají stejně ohnuté špičky jako patky, obvykle jsou malinko širší a ve většině případů jim nechybí delší rádius. Jejich obrovskou výhodou je větší výtlak, takže malé lyžaře již nemusí trápit hlubší sníh, ba naopak ho patrně budou i vyhledávat. A to nemluvíme o jízdě pozadu, která je na freestylových lyžích stejně jednoduchá jako jízda dopředu.

Modely pro malé freestylery jsou rozmanitější i co se flexe týče. Zadní část lyže může být měkčí, a to s ohledem na dynamičtější odraz a měkčí dopad při prvních skocích. A větší šířka lyží dává dítěti větší stabilitu, ať už při jízdě nebo při dopadu po skoku.

Dobrou volbou jsou modely:

* Atomic Punx JR 2009/2010 se opět designově podobají dospěláckým lyžím této značky. Nejlépe si je užijí děti, které si kromě jízdy po sjezdovce chtějí vyzkoušet radosti snowparku nebo volný terén. Lyže jsou skvěle ovladatelné, díky kompozitové konstrukci Cap Fiber lehké a velkoryse odpouštějí začátečnické chyby. Zvednuté patky pak zaručí potomkovi bezpečný doskok i zážitek z jízdy pozpátku. A opět je k dispozici vázání s posuvnou špičkou a patou.

* Atomic Spike 2011/2012 jsou lyže s vychytaným designem, ideální pro freestyle a jízdu v hlubokém sněhu. Děti, které rády jezdí pozadu, jistě ocení twin-tip konstrukci, kdy patka má stejný tvar jako špička lyže, což je pro „račí“ jízdu (na switch) vůbec nejlepší.

Důležité je potěšení, ne výkon

Pravda je, že kromě pořízení kvalitních a spolehlivých lyží dítě vůbec nejvíc podpoříte a budete ho motivovat k lásce ke sjezdovkám, když vy sami budete jezdit hodně a s chutí.

Svah by měl zůstat místem potěšení a ne se změnit v bojiště či v minové pole, kde je každý chybný krok tvrdě potrestán. Nejde o život, ale o radost z něho!