Visí ve svěráku a usmívá se, přestože jí hoří jedna z botiček a druhá se už škvaří. Plamen se žene rychle k tělíčku, ale výraz tváře holčičky se nemění. Scéna jako z hororu. Naštěstí je to panenka a jde o jeden z testů zlínského Institutu pro testování a certifikace (ITC). Laboranti tam zkoušejí, co hračky vydrží, a dohlížejí na jejich bezpečnost.

Rychlost 2,6 mm/s. Klíčový údaj pozoruhodné zkoušky. Panenka totiž sice ohořela a je zničena, ale výrobce i zákazník může být s testem velice spokojen. Norma totiž u hraček pro děti nedovoluje rychlost hoření vyšší než 30 mm/s. Panenka tedy uspěla.

„Hračky by měly vyhovět z hlediska bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti,“ uvádí zásadní podmínky vedoucí oddělení certifikace hraček Ludmila Antošová, jež se jejich posuzováním zabývá už 15 let. „Provádíme chemické analýzy složení hlavně pigmentů. Jestli neobsahují osm rizikových prvků. Sledujeme přítomnost ftalátů, jejich typy a u hraček určených dětem do věku tří let také odolnost vůči slinám i potu a to, aby komponenty nepouštěly barvu.“

Sledovaných mechanických vlastností je mnoho. Do tří let například musejí být pečlivě sledovány ostré hrany, malé oddělitelné kuličky a malé části. Aby se třeba nedaly vytáhnout a spolknout oči medvídka. Švy plyšáků musejí držet, aby se výplň dítěti nedostala do pusy (hrozilo by udušení).

Odstrašující kousky

Ludmila Antošová drží ocelový a z jedné strany zkosený dutý válec. Je zkonstruován tak, že simuluje jícen batolete a průchodnost jím. Pokud malé autíčko nebo zvířátko nepropadne, je vše v pořádku. V opačném případě zkouškou neprojde. Nebezpeční a záludní bývají v souvislosti s dušením bobtnající dinosauři, kteří po namočení zvětšují svůj objem…

Další šablony ověřují, jestli jimi projdou různě tvarovaná chrastítka a nakolik z nich vyčnívají. Jako varovný příklad ukazuje Ludmila Antošová výrobek, který má podlouhlou a málo zaoblenou rukojeť. Dítě by si jím poškodilo měkká patra a mandle. Dlouhá a příliš úzká rukojeť zkrátka být nesmí.

Dále se u chrastítek i jiných hraček testuje, zda nejsou příliš křehké. Nesmějí prasknout, když jimi dítě praští třeba o hranu kočárku, vznikly by nebezpečné ostré hrany. V chrastítkách navíc bývají malé kuličky, jež by mohlo děťátko vdechnout nebo polknout.

Jak zkouška probíhá? Na testované výrobky se z výšky 10 cm pouští kilogramové závaží: co nepraskne, projde. Zajímavá je také zkouška kinetické energie střel dětských pistolek, aby kulička neporanila oči. Razance musí být malá a většinou nedoletí více než 5 metrů…

Jak nakupovat

Zkoušek je řada a člověka teprve v laboratořích mezi baňkami, měřicími přístroji a promyšlenými pomůckami napadají ony nebezpečné souvislosti a rizika. Pocity jsou však nasnadě: při nákupu nemáme šanci všechny nástrahy odhalit.

  • Vybírat kamenné obchody nebo vyhledávat ověřené a známé dodavatele.
  • Hračka by měla mít tyto náležitosti: značku CE shoda s předpisy EU (ale pozor, to ještě nemusí neznamenat, že není závadná), návod na použití a údržbu a název v českém jazyce.
  • Všímat si věku dítěte, pro které je hračka určena. Solidní výrobci uvádějí u hraček pro nejmenší přepočet na měsíce i týdny. Naopak chrastítko, u něhož je nápis Určeno od 3 let věku nebrat! Výrobce se kryje a nechce nést důsledky za přísnější kritéria normy do 3 let věku.
  • Pozor na přelepování originálních informací od výrobce!
  • Podívat se, jestli hračka nemá ještě jinou certifikační značku jako Bezpečné hračky apod. Je to vždy plus.
  • Sledujte webové stránky ČOI, na kterých jsou v sekci hračky uvedeny nebezpečné výrobky a jejich popis, případně výrobce.

Co nejčastěji hrozí?

MECHANICKY

  • vdechnutí malého dílu (stavebnice, chrastítka, kousátka)
  • poranění pokožky ostrou hranou (dřevo, křehké plasty)
  • zacpání dýchacích cest (výplně hraček jako různé vaty, kuličky)

CHEMICKY

  • podráždění pokožky toxickými látkami
  • dráždění dýchacích cest chemickými látkami

DLOUHODOBĚ

  • vlivy chemických látek; uvádějí se ftaláty, které můžou u chlapců narušit reprodukční schopnosti a poškodit játra.
  • k dalším patří např. těžké kovy.