Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala prohlášení, podle nějž je ta chytrá věcička u našeho ucha „možný karcinogen“. Máme si proto nasadit komunikační dietu?

Určitě by neškodila – už z jakýchsi preventivně-finančních důvodů. Do nezřízené komunikace a neustálého bytí on-line nás totiž tlačí především reklama.

U spousty lidí to končí až jakýmsi neurotickým tikem, který je nutí sdělovat „přátelům“ i naprosté banality. Nakonec pak elektronická komunikace překáží té živé: také asi vídáte skupinky přátel, kteří nemají čas spolu mluvit, protože pořád „mobilují“.

Mnohokrát už byla popsána psychická závislost na mobilech: pokusné osoby odstřižené od signálu třeba v podzemních prostorách začnou záhy trpět „abstinečním šokem“ se všemi jeho neblahými důsledky.

Esemesky jsou zdravější

Mobilní komunikace bude v nejbližších letech dále narůstat. Kromě telefonů se o zahuštění vlnových polí kolem nás postarají hlavně přenosné počítače – tablety. To na ně si budeme už brzy běžně stahovat noviny a časopisy či přehrávat si filmy z půjčovny. Je to další riziko? Vědci soudí, že nikoli. Opravdu nebezpečné prý může být pouze přikládání mobilu k uchu: čím těsnější, tím horší. Naopak esemeskování, používání hands-free apod. celkové nebezpečí snižují. Podle řady lékařů je to i cesta jak zmenšit výskyt bolestí hlavy, nespavosti, depresí, únavy a dalších potíží, které bývají s nadužíváním telefonů spojovány.