A opravdu: nezapomenutelný zážitek mohli mít obyvatelé domu v centru Zlína, kde po přistání lampionu vzplála střecha. K požáru došlo v neděli 13. února po 20. hodině.

Očití svědci a lidé v přilehlých domech měli nahnáno, plameny totiž šlehaly až do výšky 15 metrů. Oheň sežehl krycí vrstvu rovné střechy, na které byla položena izolační fólie a pod ní vrstva tepelné izolace z polystyrenu. Na místo neštěstí dorazili včas hasiči, peklo bylo zažehnáno, nedošlo k ohrožení životů a podařilo se uchránit majetek asi za 10 milionů Kč. Naštěstí.

„Můžou působit jako klamavá světla a teoreticky být nebezpečné, pokud by se dostaly do motorů,“ vyjádřila se už v této souvislosti v Lidových novinách Jitka Ungerová z Úřadu pro civilní letectví. „Sice shoří, ale víme, že v motoru může udělat problém i malý pták.“

Samozřejmě by šlo o případ, kdy by se s lampionem manipulovalo v blízkosti letiště. Letadla tam klesají do malých výšek a nasátí lampionů do motoru není vyloučeno!

Výrobci ve svých návodech mimo jiná varování ještě uvádějí: „Vypouštějte v otevřeném prostoru, nevypouštějte v blízkosti letišť, budov…“ Letiště tedy zmiňují a kryjí se. Problém, který málokomu dochází, však je, že nebezpečí hrozí ve vzdálenosti i 20 km od letiště, a to už málokomu připadá jako „v blízkosti letiště“. Podle výrobců může lampion vystoupat do výšky až 1 km a urazit do vzdálenost až 10 km!

Z dalších bodů, které v návodech figurují, vyplývá, že balon vlastně nelze vypouštět téměř nikde. Nebo snad najdeme místo, kde široko daleko nebudou stromy, suché porosty, lesy, pastviny, silnice, stožáry vysokého napětí…? Z toho jako bezpečné vychází obrovské zorané pole, ale nesmí v jeho okolí být elektrické dráty a v okruhu 20 km žádné letiště. Jako bezpečné se tak jeví pouze moře. Za ním by si však našinci museli udělat dlouhý výlet…

Další případy požárů

  • V Soukenické ulici v Praze letos 15. února vzplála střecha jednoho domů poté, co na ni dopadl lampion štěstí. Požár sice nebyl velký - oheň hořel na ploše 3 x 3 m - ale došlo k němu v centru města, kde mohl napáchat víc škody.
  • Podle zpravodajství televize Nova prý v létě 2010 lampion štěstí podpálil les nedaleko Kladna. Než stačil dohořet a dopadnout, vítr ho zanesl mezi stromy… Hasiči museli požár likvidovat v těžko přístupném terénu.

Výrobci se kryjí

Co bývá v návodech? Čtěte: „Volným vypuštěním balonu na oblohu se vystavujete riziku založení požáru! Zároveň byste mohli být za toto jednání postiženi zejména podle občanského práva (například k náhradě škody) a trestního práva (například pro trestný čin poškozování cizí věci podle § 257 trestního zákona, trestný čin obecného ohrožení podle § 179 trestního zákona a § 180 trestního zákona). Za veškeré případné škody vzniklé v souvislosti s manipulací s balonem nese vždy odpovědnost osoba manipulující s balonem, a to i v případě, pokud bylo s balonem manipulováno v souladu s návodem k použití.“