Ta dáma vůbec není osamělá - má milujícího a milovaného manžela i krásné dítě. Se svým novodobým „hobby“ ale přesto není sama. „Znám spoustu lidí, kteří taky berou navigaci jako dobrého společníka,“ vysvětluje s úsměvem. „Rádio se pořád poslouchat nedá, z ticha časem bolí uši. Tohle je něco přesně mezi.“ *

Andělé strážní

Někdy ovšem navigační vášeň přináší těžkosti. Tradují se historky o mužích, o jejichž věrnosti ženy zapochybovaly, když při telefonátu do auta při sólové jízdě zaslechly jakýsi ženský hlas. Nebo naopak - navigace nabízejí i syté mužné vokály. Jde vlastně o jakési novodobé anděly strážné, které si můžeme přizpůsobit na míru svým potřebám.

Také jejich ustavičnou pozornost a pomoc lze nastavit podle založení uživatele. Andělské hlasy shůry budou stejně ochotně hlásit restaurace i policejní stanice v okolí. Ty určené pro pěší turisty přidají také historii budov, kolem nichž jdete, nabídku galerií, divadel apod.

Kromě praktického efektu (tedy dojet odněkud někam) je však pro spoustu lidí stejně důležitý efekt psychologický. „Několik klientů se mi přiznalo, že jsou na svou navigaci v autě velmi hrubí,“ podotýká psycholog Jaroslav Bauer. „Ironizují její hlášení, nadávají jí - prostě užívají si pocit převahy nad mluvícím strojem.“

Miláčku, teď zahni

Mnohem častěji ovšem automobilisté navigaci hýčkají, pěstují si ji a chovají k ní ochranitelské city. Z ciziny k nám přichází móda hrátek, při nichž si můžete hlasy v navigaci zvolit prakticky podle své okamžité nálady.

V tom se zvlášť vyřádí Jihoevropané, kteří mají k dispozici širokou nabídku mužských i ženských hlasů všemožných celebrit. Chcete dojet do cíle podle pokynů Jeana-Paula Belmonda, Angeliny Jolie nebo Marge Simpsonové? Žádný problém! Pokud snad dotyčná hvězda nechce sama namluvit Po dvou stech metrech zabočte doprava a Nyní jste u cíle cesty, lehce ji zastoupí imitátoři.

Prodejce navigace na tuto skutečnost samozřejmě upozorní (v hluku vozu ale stejně rozdíl nepostřehnete). Či snad dáte přednost některému z hrdinů Hvězdných válek, „mechanickému“ hlasu robota nebo slovnímu projevu proslulého auta ze seriálu Knight Rider? K mání jsou rovněž procítěné projevy herců a hereček erotických filmů.

Průkopnice navigačních hrátek u nás je především firma TomTom, jež nabízí „oficiální imitace“ hlasů „Brada, Seana, Kylie či Claudie“ stejně jako skutečné hlasy Burta Reynoldse, Dennise Hoppera, Johna Cleesea a Kim Catrallové (Sex ve městě).

Ještě víc sexy ale přinejmenším zamilovaným motoristům určitě připadne možnost nahrát si do navigace vlastní hlas. Představte si, jak vás na dlouhé zimní cestě nevlídnou dálnicí vede hřejivý hlas vaší milující partnerky či partnera!

Není to nic složitého: stačí namluvit 56 slov a frází, které si samozřejmě můžete také upravit podle svých zvláštních přání. Nebo dáte přednost veselému hlásku vlastních dětí či vnoučat?

Univerzální společník

Ještě před pár lety byla navigace luxus, teď už jde téměř o samozřejmost, kterou si kupujeme i na kolo a na pěší výlety. Přístroje se také zdokonalují: kromě nahrávání vlastních pokynů a nabídky výběru slavných hlasů už některé skýtají i možnost přehrávání hudby a videa.

Kdoví, třeba se z těch malých obrazovek časem stane téměř plnohodnotný společník na cesty. Stačilo by doplnit do nich zásobu vtipů, rovinu zajímavostí, kolem nichž jedete, a hlavně naučit je reagovat na „pánovu“ řeč.

To by pak byly skvělé hádky o to kde správně odbočit! Experti na bezpečnost silniční dopravy by ale asi takovou zábavou nebyli nadšení…