Píše se 4. duben 2010. Amy Johnsonová z amerického státu Tennessee se probouzí s podivným pocitem – stejně jako na den přesně před šesti lety.

Tehdy tu podivnou věc spatřila poprvé. Schází po schodech dolů do kuchyně a odhrne záclonu, aby se podívala na srnky pasoucí se u jejich jezera. Náhle spatří zářící objekt ve tvaru osmiúhelníku velký asi sedm metrů, jak plave na hladině.

Stejně jako tehdy má na bocích tmavší pruhy a vystouplé obdélníky připomínající okna. Amy je v šoku, přesto dojde k proskleným dveřím, aby vyloučila možnost, že se jedná o světelný odraz.

Objekt tam pořád je, avšak nehýbe se ani nevydává žádný zvuk. Žena okamžitě běží vzbudit manžela. Když se s ním vrátí, po děsivém úkazu však už není ani stopy. Jezero není vůbec zčeřené, nepohne se na něm ani vlnka.

Napadli mě mimozemšťané

Podobných svědectví jsou stovky, jen jsou více či méně děsivá. To nejextrémnější pochází od učitelského páru v Miami z roku 1996. Tehdy poprvé nahlásili nevysvětlitelnou záři vynořující se z blízkého jezera. Nikdo jejich tvrzení nevěnoval pozornost, ani když se událost opakovala několik nocí.

Po čase manželé dokonce spatřili kolem svého domu divnou mlhu, která se rychle pohybovala, slyšeli kroky, ženě se na lýtku objevila neznámá skvrna a po nějaké době se probouzela s odřeninami na pažích.

Před rokem se vydali s prosbou o pomoc k ufologům a ti okamžitě začali jezero zkoumat. Záře hned ustala a s ní zmizely také rány na těle paní učitelky.

Létající ryba

Další podobný příběh se stal v roce 2005 v Malajsii. Milenci se procházeli po pláži, když zahlédli asi 500 metrů od pobřeží jakýsi bílý pruh. Místo toho, aby plaval ke břehu, pohyboval se podél pobřeží. Mysleli si, že se jedná o nějakou podivnou velkou rybu. Jenže úkaz se vznesl, zakroužil nad stromy a zmizel v dáli.

Podobné objekty se dnes pojmenovávají jako USO – Unidentified Submarine Objects či Underwater Submerge Objects. Lidé je pozorují nejen v mořích, ale také na velkých jezerech a řekách. Mají nejrůznější tvary, někdy se pohybují pomalu, jindy naopak vysokou rychlostí.

Dokážou záhadně zmizet a objevit se tam, kde by je člověk naprosto nečekal. Vědci nad nimi stejně jako nad UFO nejčastěji krčí rameny s tím, že mohlo jít o nějakého hodně velkého živočicha či vrak.

Příznivci mimozemských civilizací zase z každého dalšího nahlášeného pozorování šílejí a prohlašují, že všechno, co lidstvo zná, pochází od bytostí vynořujících se z moře. Kde je pravda, nikdo neví a fenomén USO dál čeká na objasnění.