Trest, který vykonali veřejně, natočil jeden z diváků a záběry se dostaly na internet. Policisté zřejmě jednali v rámci islámského práva šaría.

V íránské věznici Hamedán na západě země usekli loni v červenci ruce pěti zlodějům. „Když ruka krade, loupí a ubližuje lidem, musí být zkrácena,“ obhajoval brutální středověký trest zástupce tamní justice Akbar Biglari.

Středověk dnes

  • V Íránu je popraveno nejvíce mladistvých na světě - před soud chodí dívky od 9 a chlapci od 15 let.
  • V indickém státě Čhattísgarh bylo v uplynulých letech zabito přes 200 údajných mágů, hlavně žen. Hon na ně má podle expertů často zištné cíle.
  • Před stovkami přihlížejících dostali výprask holí mladík a dívka, kteří byli na Sumatře v provincii Aceh přistiženi, jak se na veřejnosti objímají.
  • Příslušníci islamistické sekty Boko Haram nedávno zavraždili v severovýchodní Nigérii dva křesťany – pastora a sborového tajemníka.
  • V západní Keni přetrvává víra v černou magii a v 90. letech tam byly zabity desítky „podezřelých“ lidí. Ale hrůzné skutky neustaly. Kvůli stejnému obvinění v roce 2008 ve vesnici Nyakeo (300 km od Nairobi) zaživa upálili 11 převážně starých lidí. Ve vsi Nyamataro bylo v roce 2009 kvůli čarodějnictví upáleno pět mladých lidí, mezi nimiž nechyběly ženy. Krutý čin spáchali křesťané - údajně pod vlivem evangelických farářů, kteří vesničany podněcují k násilí vůči nevěřícím.
  • Vystavení hlasitým zvukům, extrémním teplotám, odepírání spánku, waterboarding (navození pocitu topení) nebo vynucování fyzicky nepříjemných pozic. Takové vyšetřovací praktiky i dnes používají zejména v rámci boje proti terorismu některé výzvědné služby.