Na 44 % Čechů je při internetových nákupech stále natolik konzervativní, že upřednostňuje dobírku.

Dobírku neboli zaplacení zboží v hotovosti při jeho osobním převzetí přitom ve většině západních zemí už téměř nikdo nepoužívá. Vždyť je zdlouhavá a zbytečně drahá.

Způsoby placení při nákupu na internetu

  • Bankovní převod: osobně z pobočky, přímým bankovnictvím, internetbankingem. Velmi bezpečné, ale zdlouhavé - obchodník zboží odešle, až když má peníze na svém účtu, což může trvat i dva pracovní dny.
  • On-line platební karta: zaplacení pomocí zadání údajů o kartě přes platební bránu. Rychlé a jednoduché, zboží máme velmi rychle. Řada českých bank a také mnoho obchodníků ale tento typ platby nepoužívá. Všechny e-shopy nemusejí mít správné zabezpečení.
  • Elektronická peněženka (PaySec, PayPal): platba přes předem nabité elektronické konto. Velmi rychlá a pohodlná. Po registraci v platebním systému už není třeba vyplňovat údaje. Umožňuje platbu na aukčním serveru eBay. Systém PayPal však nepodporuje češtinu a obchodníci využívají různé systémy zabezpečení.
  • Transakce prostřednictvím platební brány (PayU, PayMyWay): vyšší bezpečnost ve spolupráci banky a platebního portálu, velká rychlost a pohodlnost (nemusí se nic vypisovat). Provozovatelé platebních bran ale spolupracují vždy jen s určitými bankami. Pokud má tedy zákazník účet jinde, musí zvolit jiný způsob platby.
  • Dobírka: platba v hotovosti při osobním převzetí zboží. Nejbezpečnější ze všech způsobů, ale zároveň nejpomalejší, nejdražší a nejméně pohodlný.